Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Starten met kwart-dosis viervoudige combinatiepil geeft effectieve bloeddrukverlaging

Nieuws - 7 sep. 2021

Quadruple UltrA-low-dose tReaTment for hypErTension - QUARTET

Gepresenteerd op het ESC congres 2021 door: Prof. dr. Clara Chow - Sydney, Australië

Introductie en methoden

Het doel van de QUARTET studie was om te onderzoeken of starten met een enkele combinatiepil die vier soorten bloeddrukverlagende middelen bevat in een kwart van de standaarddosering ('quadpill' met irbesartan 37.5 mg, amlodipine 1.25 mg, indapamide 0.625 mg, bisoprolol 2.5 mg) de bloeddruk effectiever verlaagt dan starten met standaarddosis monotherapie (irbesartan 150 mg).

QUARTET was een dubbelblinde, gerandomiseerde, gecontroleerde, multicenter trial. De studie includeerde volwassenen (≥18 jaar) met de diagnose hypertensie en die ofwel meer dan 4 weken onbehandeld waren (kliniekbloeddruk ≥140/90 mmHg of ABP overdag ≥135/85 mmHg), of monotherapie kregen (kliniekbloeddruk >130 /85 mmHg of ABP overdag ≥125/80 mmHg). In totaal werden 591 patiënten gerandomiseerd in een 1:1 ratio om ofwel de quadpill (n=300) of standaarddosis monotherapie (n=291) te krijgen. Artsen konden bij elke afspraak in week 6, 12, 26 en 52 andere open-label bloeddrukverlagende geneesmiddelen toevoegen, te beginnen met amlodipine 5 mg bovenop het geblindeerde onderzoeksgeneesmiddel, als de spreekkamerbloeddruk >140/90 was. De primaire uitkomst was verandering in de gemiddelde geautomatiseerde kliniek-SBD zonder toezicht na 12 weken. Secundaire uitkomsten waren verandering in gemiddelde geautomatiseerde SBD/DBD zonder toezicht na 52 weken, verandering in 24-uurs SBD/DBD na 12 en 52 weken, en het percentage patiënten dat optitratie van de medicatie nodig had na 6, 12 en 52 weken, en veiligheid en verdraagbaarheid.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Starten met een enkele combinatiepil die vier soorten bloeddrukverlagende middelen bevat in een kwart van de standaarddosering leidde tot een sterkere bloeddrukverlaging in vergelijking met starten met een standaarddosis monotherapie in patiënten met hypertensie.

-Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het ESC congres verstrekte informatie-

De resultaten van deze studie weren gelijktijdig gepubliceerd in The Lancet

Deel deze pagina met collega's en vrienden: