Langdurige consumptie van walnoten verlaagt LDL-c in gezonde ouderen
Effects of Walnut Consumption for 2 Years on Lipoprotein Subclasses Among Healthy Elders – Findings from the WAHA Randomized Controlled trial
Introductie en methoden
Frequentere consumptie van noten is geassocieerd met lager CVD en bevindingen van kleine gerandomiseerde gecontroleerde trials suggereerden cholesterolverlagende effecten van noten [1,2]. Deze studies zijn echter beperkt; er was geen focus op oudere individuen, geen werving vanuit diverse geografische gebieden, hadden geen duur >2 jaar, en geen informatie over effecten op lipoproteïne subklassen.
Daarom werd de WAHA studie (Walnuts and Healthy Aging) [3] uitgevoerd; een 2-centra (Spanje en Californië, VS), 2-jaar, parallel-groep gerandomiseerde gecontroleerde trial waarin de effecten van een walnoten-aangevuld dieet werden onderzoek in gezonde oudere individuen. Veranderingen in lipoproteïnen waren vooraf gespecificeerde secundaire uitkomsten. Cognitief gezonde ouderen (63-79 jaar) zonder majeure comorbiditeiten werden geïncludeerd. Deelnemers (n=628) werden gerandomiseerd naar een dieet zonder walnoten of naar een walnoten-aangevuld dieet (bijna gelijk aan 15% van energie, 30-60 g/d). Opvolgen van het dieet was goed met een stabiel lichaamsgewicht in beide groepen.
Belangrijkste resultaten
- In vergelijking met de groep zonder walnoten, hadden deelnemers in de walnoten groep verlaagd (in mg/dL) totaal cholesterol (gemiddelde -8.5 [95%CI: -11.2 tot -5.4]), LDL-c (gemiddeld -4.3 [95%CI: -6.6 tot -1.6]) ene intermediaire-dichtheid lipoproteïne cholesterol (gemiddelde -1.3 [95%CI: -1.5 tot -1.0]), wat overeenkomt met respectievelijke verlagingen van 4.4%, 3.6% en 16.8%.
- Niveaus van triglyceriden en hoge-dichtheid lipoproteïne cholesterol waren onveranderd.
- Totale aantal LDL-deeltjes en kleine LDL-deeltjes waren verlaagd in de walnoten groep met respectievelijk 4.3% en 6.1%.
- LDL-c afname door een walnoten-dieet was groter in mannen dan in vrouwen (7.9% in mannen vs. 2.6% in vrouwen, P-interactie=0.007).
Conclusie
In de WAHA studie resulteerde het opnemen van walnoten in een dieet in oudere individuen in bescheiden afname van LDL-c, totaal cholesterol en IDL-c in vergelijking met een dieet zonder walnoten.
De auteurs schrijven: ‘Onze data versterken de opvatting dat regelmatige consumptie van walnoten een nuttig onderdeel kan zijn van een dieet-interventie bestaande uit meerdere componenten of een dieet patroon om atherogene lipiden te verlagen en CVD risico te verbeteren’.
Deel deze pagina met collega's en vrienden: