Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

GLP-1RA vermindert risico op MACE in T2DM ongeacht gebruik van metformine

Nieuws - 29 sep. 2021

Semaglutide reduced cardiovascular events regardless of metformin use: a post hoc exploratory subgroup analysis of SUSTAIN 6 and PIONEER 6

Gepresenteerd op de EASD 2021 door: Mansoor Husain - Toronto, ON, Canada

Introductie en methoden

Deze post hoc analyse van de SUSTAIN 6 en PIONEER 6 trials onderzocht of gebruik van metformine invloed had op de effecten van semaglutide op CV en metabole uitkomsten in patiënten met T2DM.

SUSTAIN 6 testte eenmaal per week s.c. semaglutide vs. placebo en PIONEER 6 testte dagelijks oraal semaglutide vs. placebo in patiënten met T2DM in de leeftijd ≥50 jaar en met vastgestelde HVZ of ≥60 jaar met CV risicofactoren. In SUSTAIN 6 was de minimale behandelingsduur 104 weken. Er was geen minimale behandelingsduur in PIONEER 6 en de mediane tijd in deze studie was 69 weken. De huidige analyse gebruikte gepoolde data van SUSTAIN 6 en PIONEER 6 en includeerde in totaal 6480 patiënten (4881 met metformine op baseline en 1599 zonder metformine op baseline). Het primaire eindpunt van deze analyse was MACE (gedefinieerd als CV sterfte, niet-fataal MI en niet-fatale beroerte). Metabole uitkomsten (verandering in HbA1c en lichaamsgewicht) en veiligheidsuitkomsten (ernstige nadelige events en ernstige hypoglykemische events) werden ook geanalyseerd.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze post hoc analyse toonde aan dat semaglutide het risico op CV uitkomsten verminderde in vergelijking met placebo in patiënten met T2DM, ongeacht gebruik van metformine. Metabole uitkomsten en veiligheidsuitkomsten waren ook vergelijkbaar in beide metforminesubgroepen.

-Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het virtuele EASD congres verstrekte informatie-

Deel deze pagina met collega's en vrienden: