Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Cardiaal vetweefsel verlaagd door GLP-1RA in T2DM

Nieuws - 4 okt. 2021

Liraglutide reduces cardiac adipose tissue in type 2 diabetes: results from the LiraFlame randomized controlled trial

Gepresenteerd op het EASD 2021 congres door: Tine Willum Hansen – Jerusalem, Israël

Introductie en methoden

Cardiaal vetweefsel omringt het hart. Een verhoogde hoeveelheid vetweefsel is geassocieerd met verhoogd risico op CV events.

De mechanismen van CV voordeel met sommige middelen in de GLP-1RA klasse zijn onduidelijk. De GLP-1 receptoren komen tot expressie in cardiaal vetweefsel en mediëren mogelijk de cardio-beschermende effecten gezien met sommige GLP-1RAs.

Voor deze studie werden data van de LIRAFLAME trial gebruikt. De LIRAFLAME trial was een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde trial die het effect van liraglutide op vasculaire inflammatie onderzocht in vergelijking met placebo in 102 patiënten met T2DM na 26 weken. In deze trial, resulteerde liraglutide behandeling niet in verandering van vasculaire inflammatie.

In deze analyse werd veranderingen in cardiaal vetweefsel gemeten door CT bepaald.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Behandeling met de GLP-1RA liraglutide na 26 weken verlaagde cardiaal vetweefsel in vergelijking met placebo in patiënten met T2DM. Deze afname was afhankelijk van gewichtsverlies, wat suggereert dat dit geen medicijn-specifiek effect.

-Onze verslaglegging van EASD 2021 is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het congres-

De bevindingen van deze studie werden gelijktijdig gepubliceerd in Diabetes, Obesity and Metabolism

Deel deze pagina met collega's en vrienden: