Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

hsCRP verlaagd door GLP-1RA in patiënten met T2DM

Nieuws - 4 okt. 2021

Semaglutide reduces hsCRP levels across different treatment settings: post hoc analyses of SUSTAIN and PIONEER trials

Gepresenteerd op de EASD 2021 door: Ofri Mosenzon – Jerusalem, Israël

Introductie en methoden

Er is gerapporteerd dat hoge-sensitiviteit C-reactieve protein (hsCRP) is verhoogd in patiënten met T2DM. Er is echter beperkte bewijsvoering over de effecten van GLP-1RAs op hsCRP.

Deze verkennende analyse onderzocht het effect van semaglutide (subcutaan en oraal) vs. vergelijkers op hsCRP niveaus in patiënten met T2DM.

Data van hsCRP in vier semaglutide trials werden gebruikt: SUSTAIN 3 (eenmaal per week SC semaglutide vs. eenmaal per week exenatide), PIONEER 1 (eenmaal per dag orale semaglutide vs. placebo), PIONEER 2 (eenmaal per dag orale semaglutide vs. eenmaal per dag empagliflozine) en PIONEER 5 (eenmaal per dag semaglutide vs. placebo). Baseline karakteristieken van patiënten in PIONEER 5 waren verschillend van die van patiënten in de andere trials.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze analyse toonde dat semaglutide (subcutaan en oraal) hsCRP verlaagde in vergelijking met vergelijkers in patiënten met diabetes, wat mogelijk verklaard kan worden door afnames in HbA1c en lichaamsgewicht.

Meer trials, zoals de SOUL en SELECT, zullen meer inzicht geven in het effect van semaglutide op inflammatie en CV-effecten in patiënten met T2DM en obesitas. Momenteel worden nieruitkomsten met semaglutide bestudeerd in patiënten met T2DM en CDK in de FLOW trial, zei dr Mosenzon.

-Onze verslaglegging van EASD 2021 is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het congres-

Deel deze pagina met collega's en vrienden: