Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Viewpoint-artikel over lipidenverlaging bij patiënten met een zeer hoog CV-risico

Nieuws - 18 okt. 2021

Statines met hoge intensiteit zijn de gevestigde, aanbevolen hoeksteen voor de preventie van atherosclerotische hart- en vaatziekten. Er blijft echter een grote kloof bestaan tussen de door de richtlijn aanbevolen streefwaarden voor LDL-c-waarden en de in de huidige praktijk bereikte waarden.

Aangezien het bereikte cardiovasculaire voordeel onafhankelijk is van de manier waarop LDL-c wordt verlaagd, stellen de auteurs van dit viewpoint-artikel voor om over te stappen van het concept van statinetherapie met hoge intensiteit naar lipidenverlaging met hoge intensiteit bij patiënten met een zeer hoog CV-risico, zoals patiënten met atherosclerotische hart- en vaatziekten. Dit kan worden bereikt door het inzetten van combinatietherapie met een statine en ezetimibe en, indien nodig, toevoeging van bempedoïnezuur of een PCSK9-remmer.

Op populatieniveau vermijdt deze combinatietherapiebenadering de "stapsgewijze afwachtende houding" en zorgt voor zowel vroege als grotere LDL-c-verlagingen bij degenen met het hoogste risico en die het meest profiteren van intensieve lipidenverlagende therapieën.

Download de slide Vind dit artikel online op Eur Heart J.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: