Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Belang van griepvaccinatie bij patiënten met HVZ

Nieuws - 27 okt. 2021

De griepprik moet deel uitmaken van de standaardzorg voor hartpatiënten, aldus de auteurs van een recent opinieartikel in Netherlands Heart Journal. Artsen moeten hun patiënten actief adviseren om de griepprik te halen. Bovendien moeten ze eventuele zorgen over de veiligheid van het vaccin en het lage vermeende risico van griep met hun patiënten bespreken om terughoudendheid tegenover de griepprik te verminderen.

Griep is geassocieerd met een verhoogd risico op ziekenhuisopname voor acuut MI in de eerste 7 dagen na bevestiging van griep [1,2]. Het griepvaccin heeft een werkzaamheid van ongeveer 29% (95% CI 9-44) om te beschermen tegen acuut MI [3]. Bovendien heeft een meta-analyse laten zien dat griepvaccinatie het risico op MACE met 36% verminderd bij patiënten met een hoog risico op HVZ [4].

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online on Neth Heart J.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: