Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Geen interactie tussen SBD en effecten van SGLT2-remmer op uitkomsten in HFrEF

Empagliflozin improves cardiovascular and renal outcomes in heart failure irrespective of systolic blood pressure

Literatuur - Böhm M, Anker SD, Butler J et al. - J Am Coll Cardiol 2021; 78:1337-48, doi.org/10.1016/j.jacc.2021/07.049

Introductie en methoden

Doel van de studie

Er zijn studies die rapporteerden dat SGLT2-remmers systolische bloeddruk (SBD) verlagen in patiënten met diabetes en hypertensie [1,2]. Daarom worden deze hartfalenmiddelen vaak niet voorgeschreven of worden ze gebruikt in lagere doses in patiënten met een laag SBD [3,4]. Maar HFrEF patiënten met de laagste SBD hebben het hoogste risico op CV sterfte en ziekenhuisopname voor HF [5] en het is niet aannemelijk dat ze SGLT2-remmers krijgen voorgeschreven. Deze analyse van de EMPEROR-Reduced trial onderzocht het effect van baseline SBD op de werkzaamheid van empagliflozine in HFrEF patiënten met een focus op patiënten met de laagste SBD.

Studieopzet

In de EMPEROR-Reduced trial werden 3730 HFrEF patiënten met of zonder diabetes dubbelblind gerandomiseerd naar placebo of empagliflozine in aanvulling op standaardtherapie voor hartfalen. BP werd gemeten op het screeningsbezoeken en tijdens vervolgbezoeken met gebruik van een standaard manometer in dezelfde arm in een zittende positie na 5 min rust. Het gemiddelde van 3 metingen werd gebruikt. Voor deze analyse werden patiënten in groepen gedeeld op basis van baseline SBD: <110 mgHg, 110-130 mmHg en >130 mmHg.

Primaire uitkomst

Primaire uitkomst was de tijd tot het eerste event van de samenstelling van beoordeelde CV sterfte of ziekenhuisopname voor HF.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In patiënten met HFrEf in de EMPEROR-Reduced trial verlaagde de SGLT2-remmer empagliflozine het risico op het primaire eindpunt, HF ziekenhuisopname en nieruitkomsten onafhankelijk van baseline SBD. Empagliflozine behandeling werd goed verdragen in patiënten in de lage SBD groep (<110 mmHg) en deze patiënten hadden geen afname in SBD en geen verhoogd risico op hypotensie.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op J Am Coll Cardiol

Deel deze pagina met collega's en vrienden: