Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Dorpsdokter-gestuurde interventie voor hypertensiebehandeling verbetert bloeddrukregulatie op het Chinese platteland

Nieuws - 13 nov. 2021

A Cluster Randomized Trial of A Village Doctor Led Intervention on Blood Pressure Control: China Rural Hypertension Control Project

Gepresenteerd op de American Heart Association’s Scientific Sessions 2021 door: Prof. Jiang He - New Orleans, LA, VS.

Introductie en methoden

Achtergrond

Prevalentie van hypertensie is hoog en stijgt in China. In 2014 werd geschat dat 27,8% van Chinese volwassenen hypertensie had (gedefinieerd als bloeddruk≥140/90 mmHg). En slechts 5.5% van patiënten met hypertensie had gereguleerde bloeddruk (<140/90 mmHg) op het platteland in China. Dorpsdokter (ook bekend als ‘blotevoetendokters’) verlenen basisgezondheidzorg op het Chinese platteland. De hypothese was dat dorpsdokter die geschikte training ontvingen BP regulatie kunnen verbeteren op het Chinese platteland.

In deze studie werd de werkzaamheid van een dorpsdokter-gestuurde veelzijdige interventie op bloeddrukregulatie onderzocht in vergelijking met standaardzorg na 18 maanden bij inwoners met hypertensie op het platteland van China.

Studieontwerp

163 Dorpen werden gerandomiseerd naar de dorpsdokter-gestuurde interventie en 163 dorpen naar de controlegroep. In deze clustertrial werden 33.995 mannen en vrouwen ≥40 jaar met ongereguleerde hypertensie geïncludeerd.

Om een bloeddruk <130/80 mmHg te behalen werd een simpel, stapsgewijs zorgprotocol voor hypertensiebehandeling (een aanpassing van de 2017 ACC/AHA hypertensierichtlijn) geïmplementeerd. Dorpsdokters in de interventiegroep werden getraind, startten en titreerden antihypertensiva, gaven coaching over leefstijlveranderingen en therapietrouw en volgden de patiënten op. Ze werden gesuperviseerd door huisartsen en specialisten. Ook kregen patiënten in de interventiedorpen antihypertensiva, thuisbloeddrukmeter en gezondheid coaching met korting of gratis.

Primaire uitkomst

De primaire uitkomst was de proportie van patiënten met bloeddruk<130/80 mmHg na 18 maanden.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Na 18 maanden follow-up resulteerde een dorpsdokter-gestuurde interventie voor hypertensiebehandeling in een significant verbeterde BP regulatie vergeleken met standaardzorg in inwoners met hypertensie op het platteland van China. De onderzoekers concludeerden dat deze strategie haalbaar, effectief en duurzaam is en kan worden opgeschaald op het Chinese platteland en in andere omgevingen met weinig middelen voor BP-regulatie.

- Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die wordt verstrekt tijdens AHA Scientific Sessions 2021 –

Deel deze pagina met collega's en vrienden: