Koffieconsumptie gerelateerd aan meer extrasystolen, meer fysieke activiteit en minder slaap
Nieuws - 14 nov. 2021The Coffee And Real-time Atrial And Ventricular Ectopy (CRAVE) Trial
Gepresenteerd bij de AHA Scientific Sessions 2021 door: Prof. Gregory M Marcus - San Francisco, CA, VS.
Introductie en methoden
Doel van de studie
Deze gerandomiseerde studie onderzocht de realtime effecten van koffieconsumptie op hartectopie, fysieke activiteit, slaap en glucosespiegels.
Studieontwerp
Honderd volwassen vrijwilligers (gemiddelde leeftijd 38 ± 13 jaar, 51% vrouwen) die koffie dronken, werden gedurende 14 dagen op dagelijkse basis gerandomiseerd om ofwel zoveel koffie te drinken als ze wilden of alle cafeïnehoudende producten te vermijden. De deelnemers ontvingen de dagelijkse gerandomiseerde opdrachten via tekstberichten op hun telefoon. Deelnemers werden uitgerust met een Fitbit dat de fysieke activiteit en slaap monitorde, een draagbaar ECG-apparaat en een continue glucosemonitor. Bovendien leverden de deelnemers een speekselmonster dat werd gebruikt om DNA te genotyperen voor SNP’s die gerelateerd zijn aan cafeïnemetabolisme. Ze kregen de opdracht om op een knop op de ECG-patch te drukken op het moment dat ze koffie gingen drinken. Ze vulden ook dagelijkse enquêtes in over hun koffieconsumptie van de vorige dag. Daarnaast werden geolocatiedata verzameld om bezoeken aan koffiebars te tracken. Kosten voor koffie werden tijdens de studie vergoed.
Uitkomsten
Primaire uitkomsten omvatten dagelijkse premature atriale contractie (PAC) en premature ventriculaire contractie (PVC) tellingen. Secundaire uitkomsten waren dagelijkse supraventriculaire tachycardie (SVT) en ventriculaire tachycardie (VT) tellingen, dagelijkse gemiddelde stappentellingen, nachtelijke gemiddelde slaapduur en dagelijkse gemiddelde glucosespiegels.
Belangrijkste resultaten
- Randomisatie naar koffieconsumptie was geassocieerd met meer PVC's (RR 1.54, 95%CI 1.19-2.00, P=0.001). Personen met een snel cafeïnemetabolisme hadden een hoger relatief risico op PVC's.
- Er werd geen significante relatie gevonden tussen randomisatie naar koffieconsumptie en PAC-, SVT- en VT-episodes.
- In per-protocolanalyses was koffieconsumptie (per realtime geconsumeerde kop koffie) gerelateerd aan minder SVT-episodes.
- Randomisatie naar koffieconsumptie was geassocieerd met 1058 meer stappen per dag (95% CI 441-1675, P=0.0010) en 36 minuten minder slaap per nacht (95%CI 22-50, P<0.001). Personen met een langzaam cafeïnemetabolisme ervoeren een krachtiger effect van koffie op slaap.
- Er werd geen significant verband gevonden tussen randomisatie koffieconsumptie of koffieconsumptie in de per protocol analyse en dagelijkse gemiddelde glucosespiegels.
Conclusie
Deze studie gaf dagelijkse gerandomiseerde opdrachten aan honderd vrijwilligers om ofwel zoveel koffie te drinken als ze wilden of om alle cafeïnehoudende producten te vermijden en vond dat koffieconsumptie resulteerde in meer dagelijkse PVC-episodes, meer fysieke activiteit en minder slaap. Koffieconsumptie was niet gerelateerd aan atriale aritmieën. Prof. Gregory M Marcus, MD zei dat deze resultaten suggereren dat personen die vatbaar zijn voor PVC's of ventriculaire aritmieën baat kunnen hebben bij onthouding van koffie, maar genetische verschillen beïnvloeden het risico.
Discussie
De discussiant Prof. Elaine Hylek, MD (Boston, MA, VS), die toegaf zelf een koffiedrinker te zijn, voelde zich enigszins gerustgesteld door deze kleine studie die liet zien dat koffieconsumptie geen atriale aritmieën lijkt te veroorzaken. Ze was blij te zien dat koffieconsumptie een positief effect lijkt te hebben op fysieke activiteit en hoopt dat dit zich vertaalt in een betere CV-gezondheid. Met betrekking tot de bevinding dat koffieconsumptie leidde tot meer PVC’s, zei ze dat we ons bij gezonde personen zonder HVZ niet al te veel zorgen moeten maken over de PVC's.
-Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die wordt verstrekt tijdens AHA Scientific Sessions 2021-
Deel deze pagina met collega's en vrienden: