Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Koffieconsumptie gerelateerd aan meer extrasystolen, meer fysieke activiteit en minder slaap

Nieuws - 14 nov. 2021

The Coffee And Real-time Atrial And Ventricular Ectopy (CRAVE) Trial

Gepresenteerd bij de AHA Scientific Sessions 2021 door: Prof. Gregory M Marcus - San Francisco, CA, VS.

Introductie en methoden

Doel van de studie

Deze gerandomiseerde studie onderzocht de realtime effecten van koffieconsumptie op hartectopie, fysieke activiteit, slaap en glucosespiegels.

Studieontwerp

Honderd volwassen vrijwilligers (gemiddelde leeftijd 38 ± 13 jaar, 51% vrouwen) die koffie dronken, werden gedurende 14 dagen op dagelijkse basis gerandomiseerd om ofwel zoveel koffie te drinken als ze wilden of alle cafeïnehoudende producten te vermijden. De deelnemers ontvingen de dagelijkse gerandomiseerde opdrachten via tekstberichten op hun telefoon. Deelnemers werden uitgerust met een Fitbit dat de fysieke activiteit en slaap monitorde, een draagbaar ECG-apparaat en een continue glucosemonitor. Bovendien leverden de deelnemers een speekselmonster dat werd gebruikt om DNA te genotyperen voor SNP’s die gerelateerd zijn aan cafeïnemetabolisme. Ze kregen de opdracht om op een knop op de ECG-patch te drukken op het moment dat ze koffie gingen drinken. Ze vulden ook dagelijkse enquêtes in over hun koffieconsumptie van de vorige dag. Daarnaast werden geolocatiedata verzameld om bezoeken aan koffiebars te tracken. Kosten voor koffie werden tijdens de studie vergoed.

Uitkomsten

Primaire uitkomsten omvatten dagelijkse premature atriale contractie (PAC) en premature ventriculaire contractie (PVC) tellingen. Secundaire uitkomsten waren dagelijkse supraventriculaire tachycardie (SVT) en ventriculaire tachycardie (VT) tellingen, dagelijkse gemiddelde stappentellingen, nachtelijke gemiddelde slaapduur en dagelijkse gemiddelde glucosespiegels.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze studie gaf dagelijkse gerandomiseerde opdrachten aan honderd vrijwilligers om ofwel zoveel koffie te drinken als ze wilden of om alle cafeïnehoudende producten te vermijden en vond dat koffieconsumptie resulteerde in meer dagelijkse PVC-episodes, meer fysieke activiteit en minder slaap. Koffieconsumptie was niet gerelateerd aan atriale aritmieën. Prof. Gregory M Marcus, MD zei dat deze resultaten suggereren dat personen die vatbaar zijn voor PVC's of ventriculaire aritmieën baat kunnen hebben bij onthouding van koffie, maar genetische verschillen beïnvloeden het risico.

Discussie

De discussiant Prof. Elaine Hylek, MD (Boston, MA, VS), die toegaf zelf een koffiedrinker te zijn, voelde zich enigszins gerustgesteld door deze kleine studie die liet zien dat koffieconsumptie geen atriale aritmieën lijkt te veroorzaken. Ze was blij te zien dat koffieconsumptie een positief effect lijkt te hebben op fysieke activiteit en hoopt dat dit zich vertaalt in een betere CV-gezondheid. Met betrekking tot de bevinding dat koffieconsumptie leidde tot meer PVC’s, zei ze dat we ons bij gezonde personen zonder HVZ niet al te veel zorgen moeten maken over de PVC's.

-Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die wordt verstrekt tijdens AHA Scientific Sessions 2021-

Bekijk een video over de CRAVE-studie

Deel deze pagina met collega's en vrienden: