Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Orale PCSK9-remmer effectief in het verlagen van LDL-c

Nieuws - 16 nov. 2021

The Clinical Safety, Pharmacokinetics, and LDL-Cholesterol Lowering Efficacy of MK-0616, an Oral PCSK9 Inhibitor

Gepresenteerd op de American Heart Association’s Scientific Sessions 2021 door: Douglas Johns, PhD - Kenilworth, NJ, VS

Introductie en methoden

Doel van de studie

Injecteerbare PCSK9-remmers verlagen de LDL-c-waarden met ~50-60%. De implementatie van deze injecteerbare middelen is echter beperkt en ze worden vaak relatief laat in het behandeltraject van een patiënt gestart. De ontwikkeling van orale PCSK9-remmers bleek een uitdaging te zijn. Douglas Johns, PhD presenteerde de resultaten van een twee klinische fase I-studies die de werkzaamheid, veiligheid en farmacokinetiek onderzochten van MK-0616, een orale PCSK9-remmer.

Studieontwerp

De eerste studie onderzocht de effecten van enkelvoudige doses bij 60 gezonde mannelijke vrijwilligers in de leeftijd van 18-50 jaar. Deelnemers weren gerandomiseerd in een 3:1 ratio om een enkelvoudige dosis MK-0616 (10-300 mg) of placebo te krijgen. Deze studie onderzocht de veiligheid van MK-0616 en de effecten van het middel op vrije PCSK9 in het bloed.

In de tweede studie werden meerdere doses van de studiemedicatie gegeven. Hieraan namen 40 mannelijke en vrouwelijke deelnemers van 18-65 jaar deel die hypercholesterolemie hadden (baseline LDL-c 60-160 mg/dL) ondanks dat ze gedurende ten minste 3 maanden statinetherapie kregen. Afgezien van de hypercholesterolemie waren de deelnemers verder gezond. De deelnemers werden in een 3:1 ratio gerandomiseerd om gedurende 14 dagen eenmaal daags ofwel MK-0616 (10 of 20 mg) of placebo te krijgen. Deze studie onderzocht het effect van MK-0616 op LDL-c-waarden.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze fase I-studies leveren de eerste klinische data die de veiligheid en LDL-c-verlagende effecten van een orale PCSK9-remmer ondersteunen. Douglas Johns, PhD erkende dat aanvullende, grotere klinische onderzoeken nodig zullen zijn om de veiligheid en werkzaamheid van MK-0616 te bevestigen.

-Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die wordt verstrekt tijdens AHA Scientific Sessions 2021-

Deel deze pagina met collega's en vrienden: