Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Sterk gezuiverd EPA verlaagt klinische uitkomsten niet bij niet-opgenomen COVID-19-patiënten

Nieuws - 16 nov. 2021

PREPARE IT-2: A pragmatic trial evaluating icosapent ethyl (IPE) in non-hospitalized patients with a positive diagnosis of COVID-19 to reduce hospitalization rates and complications

Gepresenteerd op de American Heart Association’s Scientific Sessions 2021 door: Rafael Diaz - Rosario, Argentinië

Introductie en methoden

Doel van de studie

Het doel van de PREPARE IT-2 trial was om het effect van icosapent ethyl te onderzoeken op geplande COVID-19 gerelateerde ziekenhuisopnames of sterfte in patiënten met een diagnose van COVID-19 bepaald na 28 dagen.

Studieontwerp

De studie includeerde individuen ≥40 jaar met een bevestigde COVID-19 diagnose, binnen 7 dagen van het begin van symptomen. Ze hadden geen indicatie voor ziekenhuisopname.

2052 Patiënten werden gerandomiseerd naar de behandelgroep met 8 gr icosapent ethyl voor de eerste 3 dagen gevolgd door 4 gr icosapent ethyl daarna (dag 4-28) of naar placebogroep.

Primaire uitkomst

De primaire uitkomst was COVID-19-gerelateerde ziekenhuisopname (indicatie voor ziekenhuisopname of daadwerkelijke ziekenhuisopname) of sterfte.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Er was geen verschil in de primaire uitkomst in de icosapent ethyl groep en de controlegroep in patiënten met COVID-19. Icosapent ethyl werd goed verdragen, maar er was een iets hoger percentage dat stopte in vergelijking met placebo. De presentator van de studie Rafael Diaz concludeerde dat grotere RCTs gepowerd voor ~15% risicoreductie door icosapent ethyl nodig zijn om te onderzoeken of icosapent ethyl mogelijk de uitkomsten verbetert bij patiënten met COVID-19.

Discussie

De discussant Erin Michos (John Hopkins, Baltimore, MD, VS) herhaalde de bevindingen van de REDUCE-IT trial met icosapent ethyl. Er is gesuggereerd dat voordeel met icosapent ethyl verder gaan dan triglyceride-verlaging en andere mogelijke eigenschappen zijn geopperd, zoals anti-inflammatoire en antitrombotische effecten. Er wordt aangenomen dat inflammatie een causale rol speelt in de progressie van COVID-19. COVID-19 is ook geassocieerd met een hyperstollingsconditie. Dit was de rationale voor het testen van icosapent ethyl in deze populatie. De eerdere PREPARE IT-1 trial includeerde individuen met risico voor COVID-19, maar er was geen effect van icosapent ethyl in het voorkomen van COVID-19. Daarna werd een kleine studie van 100 patiënten uitgevoerd in COVID-19 patiënten en toonde dat icosapent ethyl CRP verlaagde en symptomen verbeterde. Hier werd dit getest in een grotere populatie van 2000 patiënten. Michos zei dat de niet-significante bevindingen mogelijk komen door een lager aantal events dan verwacht. Geruststellend was de bevinding dat 8 gr in de eerste dagen niet atriumfibrilleren en bloedingen verhoogde. Een grotere trial is nodig om een definitief antwoord te krijgen of icosapent ethyl mogelijk kan helpen in deze patiënten, maar een grote preventiestrategie zou de algemene invoering van wereldwijde vaccinaties zijn, zei Michos.

-Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die wordt verstrekt tijdens AHA Scientific Sessions 2021-

Bekijk een video met Rafael Diaz over deze trial

Deel deze pagina met collega's en vrienden: