Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Eerste kunsthartimplantatie in Nederland

Nieuws - 17 nov. 2021

Er is een volledig kunsthart geïmplanteerd bij een patiënt met zeer ernstig hartfalen in het UMC Utrecht begin november. Het kunsthart is vastgemaakt aan de boezems, de grote lichaamsslagader en de longslagader. De anatomische vorm van het kunsthart lijkt op die van een menselijke hart; het heeft pompen, vier biologische kleppen, en sensoren. En het is uitgerust met elektronica en geïntegreerde software.

Faiz Ramjankhan, cardiothoracaal chirurg in het UMC Utrecht: “Het voordeel van dit kunsthart is dat de buitenkant is gemaakt van de kunststof polyurethaan en aan de binnenkant is bekleed met biologisch materiaal uit het hartzakje van een rund. Het bloed wordt door een membraan voortgestuwd naar de lichaams- en longslagader. Hierdoor komt het bloed vooral in aanraking met biologisch materiaal.”

De implantatie is succesvol gegaan en de eerste tekenen zijn goed, volgens Ramjankhan. De veiligheid, werkzaamheid en duurzaamheid van dit nieuwe kunsthart worden onderzocht in medisch wetenschappelijk onderzoek.

Bron: persbericht UMC Utrecht, 15 nov 2021

Deel deze pagina met collega's en vrienden: