Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

ESC-guidance-document over diagnose en behandeling van HVZ tijdens de COVID-19-pandemie

Nieuws - 6 dec. 2021

De ESC heeft twee documenten gepubliceerd die die kunnen dienen als leidraad voor de diagnose en het behandeling van HVZ tijdens de COVID-19-pandemie.

Het eerste deel van de tweedelige serie richt zich op de associaties tussen CV-comorbiditeiten en COVID-19-uitkomsten, de pathofysiologie van COVID-19 in relatie tot verschillende CV-aandoeningen en de diagnose van HVZ bij patiënten met COVID-19. De sectie over hoe HVZ moeten worden gediagnosticeerd bij COVID-19-patiënten, behandelt de stappen in het diagnosetraject van klinische presentatie tot differentiaal diagnose en bevat informatie over ECG, cardiale biomarkers, beeldvorming en inspanningstesten.

Het tweede document bevat informatie en aanbevelingen over de behandelingstrajecten van patiënten met HVZ (zowel met als zonder COVID-19) tijdens de COVID-19-pandemie. Er is ook informatie opgenomen over de medische behandeling van COVID-19 en het gebruik van anticoagulantia bij COVID-19-patiënten. Bovendien schrijven de auteurs dat 'transparante en patiëntgerichte informatie een essentieel onderdeel vormen om patiënten te ondersteunen bij het verminderen van het risico op besmetting en overdracht, het handhaven van een gezonde levensstijl en het omgaan met hun hartziekte’. Het document geeft praktisch adviezen met concrete voorbeelden van informatie die zorgprofessionals aan hun patiënten kunnen overbrengen.

De auteurs benadrukken dat de documenten geen formele richtlijnen zijn, maar overzichten van de huidige kennis over COVID-19 in relatie tot HVZ. Uitgebreide flowcharts, tabellen en figuren in de documenten zijn bedoeld als leidraad voor zorgprofessionals die patiënten met COVID-19 en HVZ behandelen.

Vind het eerste deel van dit guidance-document op Eur Heart J. Vind het tweede deel van dit guidance-document op Eur Heart J.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: