Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Transthyretine stabilisator verhoogt serum transthyretine niveaus

Effect of Tafamidis on Serum Transthyretin Levels in Non-Trial Patients With Transthyretin Amyloid Cardiomyopathy

Literatuur - Falk RH, Haddad M, Walker CR et al., - J Am Coll Cardiol CardioOnc 2021;3:580-586, doi.org/10.1016/j.jaccao.2021.08.007

Een studie bij patiënten met transthyretine (TTR) amyloïde cardiomyopathie die niet in een trial zaten toont dat behandeling met tafamidis resulteert in een 34.5% toename van serum TTR na een follow-up van 21 weken.

Achtergrond

Het stabiliserende medicijn tafamidis bindt aan de transthyretine (TTR) tetrameer en remt de dissociatie ervan in monomeren. Dit resulteert in de remming van amyloïdevorming bij vatbare patiënten [1,2]. De ACTTR-ACT trial toonde dat tafamidis de progressie van amyloïde cardiomyopathie vertraagde met minder 30-maanden ziekenhuisopname voor HF en mortaliteit verlaagde in vergelijking met placebo [3], maar het stopte de progressie van de ziekte niet volledig. Die komt mogelijk door een verminderde stabilisatie van het TTR molecuul door tafamidis. Er wordt verondersteld dat een grotere medicijn-geïnduceerde TTR stabiliteit uitkomsten mogelijk verbeterd.

In deze studie werd het effect van tafamidis meglumine 80 mg of tafamidis 61 mg op TTR niveaus onderzocht in een ongeselecteerde groep van patiënten met amyloïde cardiomyopathie. Door gebrek aan een huidige marker om de werkzaamheid van tafamidis te bepalen, zijn metingen van TTR niveaus voor en na behandeling mogelijk een surrogaat voor TTR stabilisatie.

Studieontwerp

TTR niveaus werden gemeten voor therapie en 3 tot 12 maanden na starten van tafamidis-therapie in 72 patiënten met transthyretine amyloïdose (ATTR) die werden gezien in het Brigham and Women’s Hospital Amyloidosis Program in Boston, MA, VS van 20 mei 2019 tot 1 maart 2021.

Uitkomsten

Uitkomsten waren veranderingen in TTR niveaus, als ook veranderingen in NT-proBNP en hoog-sensitieve troponine T.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Tafamidis therapie resulteerde in consistent verhoogde TTR niveaus in een ongeselecteerde groep van patiënten met ATTR cardiomyopathie.

Het is nog onbekend of grotere stabiliteit van TTR dan dat behaald met tafamidis klinische uitkomsten zal verbeteren. Maar metingen van TTR niveaus kunnen geruststelling bieden aan de patiënten en artsen dat tafamidis effectief is in het beoogde biochemische effect van stabilisatie.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op JACC CardioOnc

Deel deze pagina met collega's en vrienden: