Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Fase 3b-studie met kaliumbinder bij patiënten met HF behaalt primaire eindpunt

Nieuws - 22 dec. 2021

De DIAMOND-studie toont een statistisch significant resultaat met patiromeer versus placebo op het primaire eindpunt. De resultaten suggereren dat behandeling met patiromeer gunstig is voor het onder controle houden van serumkaliumwaarden bij HF-patiënten met actieve hyperkaliëmie of een geschiedenis met hyperkaliëmie tijdens behandeling met RAASi-therapie.

Met patiromeer kon 85% van de patiënten worden geoptimaliseerd op door richtlijn aanbevolen doses RAASi, inclusief MRA, tijdens de inloopfase van de studie. Patiromeer werd over het algemeen goed verdragen. Er waren geen onverwachte veiligheidsbevindingen.

Prof. Javed Butler, hoofdonderzoeker van de DIAMOND-studie, zei: ‘Het totale bewijs uit de studies met patiromeer suggereert dat de behandeling serumkaliumwaarden onder controle kan houden en hyperkaliëmie bij patiënten met hartfalen kan voorkomen, wat helpt bij een optimale medische therapie op de langere termijn.’

De DIAMOND-studie was een wereldwijde, multicenter, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie die onderzocht of patiromeer het mogelijk kon maken om RAASi-therapie te handhaven bij HF-patiënten met actieve hyperkaliëmie of geschiedenis van hyperkaliëmie. Op aanbeveling van het onafhankelijke studieuitvoerend comité en vanwege de impact van COVID-19 op de rekrutering, werd het primaire eindpunt in juni 2021 gewijzigd naar het onderzoeken van de rol van patiromeer bij het onder controle houden van serumkaliumwaarden, het voorkomen van hyperkaliëmie en het handhaven van het gebruik van RAASi bij HF-patiënten.

Volledige data zullen op een grote conferentie in de eerste helft van 2022 worden gepresenteerd.

Bron: Persbericht Vifor Pharma, 21 december 2021

Deel deze pagina met collega's en vrienden: