Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Epicardiaal vetweefsel geassocieerd met nadelige uitkomsten in HFmrEF en HFpEF

Epicardial Adipose Tissue and Outcome in Heart Failure With Mid-Range and Preserved Ejection Fraction

Literatuur - Van Woerden G, Van Veldhuisen DJ, Manintveld OC et al. - Circ Heart Fail. 2021 Dec 22;CIRCHEARTFAILURE121009238. doi: 10.1161/CIRCHEARTFAILURE.121.009238.

Introductie en methoden

Achtergrond

Epicardiaal vetweefsel (epicardial adipose tissue, EAT) wordt gedefinieerd als het vetweefsel tussen de buitenwand van het myocardium en de viscerale laag van het pericard. Een eerdere studie liet zien dat patiënten met HFmrEF of HFpEF hogere EAT-volumes hebben dan gematchte individuen met een vergelijkbare BMI maar zonder HF [1]. Een recente studie toonde bovendien aan dat EAT voorspellend is voor incidente HFmrEF en HFpEF [2,3]. Het is echter nog onbekend of EAT geassocieerd is met nadelige uitkomsten in HFmrEF en HFpEF.

Doel van de studie

Deze studie onderzocht de associatie tussen EAT-volume en mortaliteit en ziekenhuisopname voor HF bij patiënten met HFmrEF en HFpEF.

Methoden

105 patiënten die deelnamen aan een prospectieve studie [4] die de diagnostische waarde van een implanteerbare lusrecorder bij patiënten met HFmrEF en HFpEF evalueerde, maakten deel uit van de huidige studie. De gemiddelde leeftijd was 72 ± 8 jaar, 50% was vrouw en de gemiddelde LVEF was 53 ± 8%. EAT werd gemeten met een cardiale MRI-scan. EAT werd handmatig omlijnd op elke einddiastolische korte-as-slide. EAT-volumes werden vervolgens berekend door het EAT-volume van elke slide op te tellen met behulp van de gemodificeerde Simpson-regel [5]. HR en 95% CI werden bepaald per SD-toename in EAT.

Uitkomsten

De primaire samengestelde uitkomst was sterfte door alle oorzaken en eerste ziekenhuisopname voor HF. Secundaire uitkomsten waren sterfte door alle oorzaken en ziekenhuisopnames voor HF afzonderlijk.

Belangrijkste resultaten

Primaire samengestelde uitkomst

Secundaire uitkomsten

Obesitas en EAT

Conclusie

Deze studie liet zien dat het EAT-volume significant geassocieerd was met sterfte door alle oorzaken en ziekenhuisopname voor HF bij patiënten met HFmrEF en HFpEF.

De auteurs schreven: ‘EAT kan worden meegenomen in de klinische follow-up van deze patiënten met HF. Toekomstige studies moeten zich richten op therapieën die specifiek zijn ontworpen om de hoeveelheid EAT te verminderen.'

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Circ Heart Fail.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: