Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Consistent voordeel van icosapent ethyl met achtergrond statine-middelen en -categorieën

Consistency of Benefit of Icosapent Ethyl by Background Statin Type in REDUCE-IT

Literatuur - Singh N, Bhatt DL, Miller M et al., - J Am Coll Cardiol 2022, 79(2):220-22

Achtergrond

Icosapent ethyl (IPE) 4 g dagelijks verlaagde CV events in hoogrisicopatiënten met verhoogde triglyceriden ondanks LDL-c regulatie met statines in de REDUCE-IT trial [1]. Er waren gunstige lipideneffecten, maar deze verklaarden niet het totale CV voordeel. Anti-inflammatoire, antitrombische, membraanstabilizatie, plaquestabilizatie, vermindering van cholesterolkristallen en pro-endothele effecten spelen mogelijk een rol. Statines heben ook non-lipideneffecten op CV events die mogelijk gerelateerd zijn aan lipofiliciteit. Het is onbekend of de gunstige effecten van IPE gemodificieerd worden door statines.

In deze studie werd het effect van het type van achtergrond statinebehandeling op CV voordelen van IPE onderzocht.

Studie-ontwerp

In deze verkennende analyse van REDUCE-IT werden uitkomsten onderzocht in een tijd-tot-eerste-event analyse, met subgroepen gebaseerd op statine-middel en lipofiel vs. lipofoob statine-categorie. Geïncludeerde statines waren atorvastatine, stimvastatine, rosuvastatine en pravastatine. Lipofiele statines waren atorvastine en simvastatine en lipofobe statine omvatten rosuvastatine en pravastatine.

Primaire uitkomst

De primaire uitkomst was een samenstelling van CV sterfte, MI, beroerte, coronaire revascularizatie of onstabiele angina.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Er waren consistente gunstige effecten van IPE op uitkomsten met achtergrond statine-middel en categorie (lipofiel of lipofoob). Deze resultaten suggereren dat mechanismen die veranderd zijn door statine intensiteit, middel, of lipofiliciteit niet de belangrijkste drivers zijn van de klinische werkzaamheid van IPE.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op J Am Coll Cardiol

Deel deze pagina met collega's en vrienden: