Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Studie naar thuistest voor vroege opsporing van diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade

Nieuws - 28 feb. 2022

De nieuwe Nederlandse Check@Home-studie heeft als doel te onderzoeken of het mogelijk is om met behulp van thuistesten T2DM, HVZ en CNS in een vroeg stadium op te sporen.In totaal zullen 160.000 mensen tussen de 50 en 75 jaar uit vier regio’s (Breda, Utrecht, Arnhem en Eindhoven) worden uitgenodigd om aan de studie deel te nemen.

De thuistest bestaat uit een urinetest, een hartritmetest en een vragenlijst. Als de thuistest aanwijzingen geeft voor vroege tekenen van T2DM, HVZ of CNS zullen deelnemers worden doorverwezen voor vervolgonderzoek in een regionaal diagnostisch centrum. Deelnemers krijgen leefstijladviezen en medicatie als dat nodig is.

Het uiteindelijke doel van het Check@Home-consortium is om een eenvoudige, kosteneffectieve thuistest te ontwikkelen voor alle inwoners van Nederland tussen de 50 en 75 jaar om in een vroeg stadium T2DM, HVZ en CNS op te sporen. Op deze manier kan tijdig de juiste behandeling worden gestart om verergering of complicaties van deze ziektes te voorkomen.

De Check@Home-studie is een initiatief van de Dutch CardioVascular Alliance, de Hartstichting, de Nierstichting en het Diabetes Fonds.

Bron: nieuwsbericht Dutch CardioVascular Alliance

Deel deze pagina met collega's en vrienden: