Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Wereldwijde prevalentie van statine-intolerantie

Prevalence of statin intolerance: a meta-analysis

Literatuur - Bytyçi I, Penson PE, Mikhailidis DP et al., - Eur Heart J 2022, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehac015

Introductie en methoden

Achtergrond

Statine-geassocieerde spiersymptomen (SAMS) zijn de meest voorkomende oorzaak van stoppen met statinetherapie [1,2]. De geschatte prevalentie van statine-intolerantie (SI) varieert van 5-7% in RCTs tot 30% in cohortstudies [3,4]. Over deze prevalentie wordt gediscussieerd aangezien symptomen te wijten kunnen zijn aan een nocebo/drucebo-effect [5].

In deze meta-analyse werden de totale prevalentie van SI, de prevalentie volgens verschillende diagnostische criteria en in verschillende ziekten geschat en mogelijke risicofactoren voor SI werden geïdentificeerd.

Methoden

PubMed-Medline, EMBASE, Scope, Google Scholar, de Cochrane Central Registry of Controlled Trials en ClinicalTrial.gov werden doorzocht. Artikelen kwamen in aanmerking als ze de prevalentie van SI ofwel in primaire of secundaire preventie rapporteerden en ze voldeden aan de volgende criteria: trials of cohortstudies die SI rapporteerden; ≥100 deelnemers; en met beschikbare criteria voor SI diagnose. 176 Studies met 4.143.517 patiënten en gemiddelde follow-up van 19 ± 7,3 maanden werden geïncludeerd; 112 waren RCTs en 64 waren cohortstudies.

Uitkomsten

Primaire eindpunt was de totale prevalentie en de prevalentie gebaseerd op ieder van de internationale diagnostische criteria: NLA [3], EAS [6] en ILEP [7]. Secondaire eindpunt was de prevalentie van SI in groepen van patiënten met verschillende ziekten en de analyse van de associatie tussen mogelijke risicofactoren/condities en risico op SI.

Belangrijkste resultaten

Prevalentie van statine-intolerantie

Risicofactoren van statine-intolerantie

Conclusie

Deze meta-analyse van 176 studies met 4.143.517 patiënten toonde aan dat de wereldwijde prevalentie van statine-intolerantie 9.1% en onafhankelijk is van de criteria die worden gebruikt. Risicofactoren van SI omvatten hogere leeftijd, vrouwelijk geslacht, Aziatische en Afrikaanse-Amerikaanse rassen, obesitas, T2DM, alcoholgebruik, beweging, hypothyroïdie, chronische lever en nierziekten, hoge statine dosis, antiaritmica, en calciumkanaalblokkers.

De auteurs concluderen: “Deze resultaten ondersteunen het concept dat de prevalentie van complete SI vaak overschat wordt en onderstreept de behoefte aan een erg voorzichtig onderzoek van patiënten met MI om het risico op onnodig stoppen met statine en suboptimale lipidenverlagende therapie te verminderen. Clinici zouden deze resultaten moeten gebruiken om therapietrouw aan statinetherapie aan te moedigen bij hun patiënten.”

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Eur Heart J

Deel deze pagina met collega's en vrienden: