Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Effectiviteit en veiligheid van antistolling bij AF met een laag beroerterisico

Oral anticoagulants in patients with atrial fibrillation at low stroke risk: a multicentre observational study

Literatuur - Komen JJ, Pottegård A, Mantel-Teeuwisse AK et al. - Eur Heart J. 2022 Mar 10;ehac111. doi: 10.1093/eurheartj/ehac111.

Introductie en methoden

Achtergrond en doel van de studie

Behandeling met orale antistollingstherapie wordt aanbevolen bij patiënten met AF en een CHA2Ds2-VASc-score van ≥2 bij mannen of ≥3 bij vrouwen. Bij patiënten met een laag risico op een beroerte, geven de huidige richtlijnen de aanbeveling de behandeling met OAC te individualiseren op basis van het netto klinische voordeel en de voorkeuren van de patiënt [1,2]. Deze observationele studie onderzocht de veiligheid en effectiviteit van DOAC, VKA of geen antistollingbehandeling bij patiënten met AF en een laag beroerterisico.

Methoden

Patiënten werden geselecteerd uit vier Europese databases uit Denemarken, Noorwegen, Schotland en de regio Stockholm in Zweden. De studie includeerde in totaal 59076 patiënten met nieuw gediagnosticeerde AF en een laag beroerterisico. Laag beroerterisico werd gedefinieerd als een CHA2DS2-VASc-score van 1 bij mannen en een CHA2Ds2-VASc-score van 2 bij vrouwen. Er waren drie mogelijke behandelingsstatussen in deze studie: geen behandeling, DOAC-behandeling en VKA-behandeling. Patiënten werden gevolgd tot het eerste optreden van een eindpunt, overlijden, emigratie, voorschrijven van plaatjesaggregatieremmers, verhoging van de CHA2DS2-VASc-score of het einde van de 2,5 jaar durende follow-up.

Uitkomsten

De effectiviteitsuitkomst was een samenstelling van ischemische of niet-gespecificeerde beroerte. De primaire veiligheidsuitkomst was ernstige bloeding. Secundaire veiligheidsuitkomsten waren gastro-intestinale (GI) bloedingen of intracraniële bloedingen (ICH), afzonderlijk.

Er was een samengestelde uitkomst van beroerte, ernstige bloeding of overlijden. Daarnaast werd een netto klinisch voordeel als volgt berekend: percentage ischemische uitkomst zonder behandeling – percentage ischemische uitkomst met behandeling) − gewicht × (percentage ICH-events met behandeling − percentage ICH-events zonder behandeling), met een gewicht van 1,0, 1,5 of 2,0.

Belangrijkste resultaten

DOAC vs. geen behandeling

VKA vs. geen behandeling

DOAC vs. VKA

Conclusie

De resultaten van deze observationele studie suggereren dat behandeling met DOAC geassocieerd kan zijn met een positief netto klinisch voordeel in vergelijking met VKA of geen antistollingsbehandeling bij patiënten met AF en een laag risico op een beroerte. Om deze associatie te bevestigen is een gerandomiseerde gecontroleerde studie nodig.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Eur Heart J.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: