Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Drinken van koffie geassocieerd met verminderd risico op HVZ, aritmieën en mortaliteit

Nieuws - 29 mrt. 2022

Effects of habitual coffee consumption on incident cardiovascular disease, arrhythmia, and Mortality: findings from UK Biobank

Gepresenteerd tijdens de ACC.22 web briefings door Prof. Peter Kistler - Melbourne, Australië

Introductie en methoden

Studies hebben gunstige effecten aangetoond van het drinken van koffie op aritmieën en preventie van HVZ. De meeste van deze studies waren echter klein en bewijs uit grote studies is beperkt. De huidige studie onderzocht de associatie tussen het drinken van koffie en HVZ, nieuwe aritmie en sterfte door alle oorzaken in 38.2535 personen uit het UK Biobank-cohort. HVZ werd gedefinieerd als een samenstelling van coronaire hartziekte, congestief hartfalen en beroerte.

De mediane leeftijd van de deelnemers was 59 jaar en 52% was vrouw. Koffiegebruik werd verkregen uit vragenlijsten en onderverdeeld in 0 (referentie), <1, 1, 2-3, 4-5, >5 kopjes/dag. Alle deelnemers werden meer dan 10 jaar gevolgd.

Resultaten

Conclusie

Deze analyse in het UK Biobank-cohort toonde aan dat het regelmatig drinken van koffie, met name 2-3 kopjes per dag, geassocieerd was met significante risicoverminderingen op HVZ, nieuwe aritmie en sterfte door alle oorzaken. Prof. Peter Kistler zei dat het dagelijks drinken van koffie moet worden beschouwd als onderdeel van een gezond dieet.

– Onze berichtgeving is gebaseerd op de informatie die is verstrekt tijdens de ACC.22 web briefings –

Deel deze pagina met collega's en vrienden: