siRNA gericht op LPA-mRNA verlaagt Lp(a)
Nieuws - 3 apr. 2022Magnitude And Duration Of Effects Of A Short-interfering RNA Targeting Lipoprotein(a): A Placebo-controlled Double-blind Dose-ranging Trial (APOLLO Trial)
Gepresenteerd op de ACC.22 door Steven Nissen (Cleveland, OH, VS)
Introductie en methoden
Lipoproteïne(a) (Lp[a]) is een belangrijke biomarker voor de identificatie van patiënten met een hoog residueel CV-risico. Helaas zijn er op dit moment nog geen therapieën beschikbaar om Lp(a) te verlagen.
SLN360 is een siRNA gericht op LPA-mRNA. SLN360 kan de translatie van LPA-mRNA in de lever onderdrukken. Hierdoor wordt de productie van apolipoproteïne(a), een belangrijk component van Lp(a), verhindert. Deze placebogecontroleerde en dubbelblinde studie onderzocht de effecten van verschillende doses SLN360 op Lp(a)-waarden bij volwassenen met verhoogd Lp(a).
In totaal werden 32 mannen en vrouwen in de leeftijd van 18-70 jaar zonder ASCVD of aortastenose en met Lp(a) ≥150 nmol/L (~60 mg/dL) geïncludeerd in de APOLLO-studie. De deelnemers werden verdeeld in 4 cohorten (8 deelnemers per cohort). 2 deelnemers per cohort (8 in totaal) kregen placebo, de andere 6 deelnemers per cohort kregen één van vier doses (30, 100, 300 of 600 mg) SLN360 via een enkele subcutane injectie. De deelnemers werden gedurende 24 uur na dosering nauwlettend geobserveerd en periodiek onderzocht gedurende een follow-upperiode van 150 dagen.
Belangrijkste resultaten
- Deelnemers die 300 mg en 600 mg SLN360 kregen, bereikten een maximale Lp(a)-verlaging van respectievelijk 96% en 98%. De Lp(a)-verlaging na 150 dagen, ten opzichte van baseline, was 71% in het cohort met deelnemers die een dosis van 300 mg kregen en 81% in het cohort van deelnemers die een dosis van 600 mg kregen.
- De hoogste twee doses verlaagden ook de LDL-c-waarden met 21% en 26% (gemiddelde procentuele verlaging).
- Er waren geen ernstige bijwerkingen gerelateerd aan SLN360.
Conclusie
Deze fase 1-studie met toonde aan dat een enkele subcutane injectie van SLN360, een siRNA gericht op mRNA van het LPA-gen, Lp(a) tot 98% verlaagde. 150 dagen na injectie was Lp(a) met 71% en 81% verlaagd ten opzichte van baseline, na de doses van respectievelijk 300 mg en 600 mg. SLN360 werd goed verdragen.
Nissen zei dat de resultaten van deze studie de verdere ontwikkeling van deze therapie ondersteunen. Verdere studies zijn nodig om te onderzoeken of Lp(a)-verlaging een impact heeft op ASCVD events of progressie van aortastenose.
-Onze verslaglegging van ACC.22 is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het congres-
Deze studie werd gelijktijdig gepubliceerd in JAMA. Bekijk de video over deze studie
Deel deze pagina met collega's en vrienden: