Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Grotere plaque-regressie en -stabilisatie met PCSK9-remmer bij patiënten met acuut MI

Nieuws - 5 apr. 2022

Effects Of Alirocumab On Coronary Atherosclerosis Assessed By Serial Multimodality Intracoronary Imaging In Patients With Acute Myocardial Infarction: A Double-blind, Placebo-controlled, Randomized Trial (PACMAN AMI)

Gepresenteerd op de ACC.22 door Prof. Lorenz Räber (Bern, Zwitserland)

Introductie en methoden

Achtergrond

Kwetsbare plaques in coronaire arteriën worden gekenmerkt door een grote plaquebelasting, een hoog lipidengehalte en dunne fibreuze kappen. Eerder is aangetoond dat statines de progressie van atherosclerose kunnen stoppen. Het was echter nog niet bekend welke effecten PCSK9-remmers op coronaire plaques hebben.

Doel van de studie

Deze dubbelblinde, multicenter, placebo-gecontroleerde studie onderzocht de effecten van alirocumab op plaquebelasting, plaquesamenstelling en fibreuze kapdikte bij patiënten met een acuut MI.

Methoden

In totaal werden 299 patiënten met een acuut MI gerandomiseerd in een 1:1 ratio om ofwel tweewekelijks alirocumab (150 mg) of placebo te krijgen gedurende 50 weken als aanvulling op statinetherapie (rosuvastatine 20 mg per dag). De behandeling werd <24 uur na PCI gestart. Beeldvormingsonderzoeken werden onmiddellijk na de stent-procedure én na 52 weken uitgevoerd. De volgende beeldvormende tests werden uitgevoerd in twee niet-infarctgerelateerde coronaire arteriën op beide tijdpunten: Intravascular ultrasound (IVUS) om het plaquevolume te meten, near-infrared spectroscopy (NIRS) om de hoeveelheid cholesterol in de plaques te meten en optical coherence tomography (OCT ) om de dikte van de fibreuze kap te meten.

Uitkomsten

Het primaire eindpunt was de verandering in percentage atheromavolume (PAV). Secundaire eindpunten waren verandering in de NIRS-afgeleide maximale lipide-kernbelastingindex binnen 4

mm (maxLCBI4mm) en van de OCT-afgeleide minimale dikte van de fibreuze kap (FCTmin).

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze studie toonde aan dat behandeling met alirocumab, in vergelijking met placebo, in aanvulling op statinetherapie na 52 weken resulteerde in een grotere regressie van coronaire plaque, grotere verlaging van de cholesterolkern en een hogere toename van de beschermende fibreuze kap in niet-infarctgerelateerde coronaire arteriën bij patiënten met een acuut MI.

-Onze verslaglegging van ACC.22 is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het congres-

Deze studie werd tegelijkertijd gepubliceerd in JAMA. Bekijk een video over deze studie

Deel deze pagina met collega's en vrienden: