Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Fase 3 CV-uitkomsten-studie met pemafibraat vroegtijdig gestopt

Nieuws - 11 apr. 2022

De PROMINENT-studie, die onderzocht of pemafibraat CV-uitkomsten kan verlagen door verlaging van triglyceriden bij patiënten met T2DM, wordt vroegtijdig stopgezet. Dit besluit volgt de aanbevelingen van de Data Safety Monitoring Board (DSMB). De DSMB beoordeelde de resultaten van een geplande tussentijdse analyse en concludeerde dat het onwaarschijnlijk was dat het primaire eindpunt zou worden gehaald. Er was geen sprake van veiligheidsproblemen.

De fase 3 PROMINENT studie onderzocht de effecten van pemafibraat op het risico op CV-events bij hoog-risico patiënten met T2DM, milde tot matige hypertriglyceridemie en lage HDL-c-waarden die behandeld werden met statines. Het primaire eindpunt is een samenstelling van niet-fataal MI, niet-fataal ischemische beroerte, coronaire revascularisatie en CV-sterfte.

Onderzoek met pemafibraat zal worden voortgezet in andere therapeutische gebieden, waaronder niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) en niet-alcoholische steatohepatitis (NASH), aangezien de PROMINENT studie bemoedigende resultaten in deze gebieden liet zien.

Bron: Persbericht Kowa Research Institute, 8 april 2022

Deel deze pagina met collega's en vrienden: