Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Lagere 24-uurs ambulante SBD na 3 jaar met renale denervatie vs. schijnprocedure

Nieuws - 11 apr. 2022

Long Term Effect of Renal Denervation on Blood Pressure Reduction In Patients On Antihypertension Medications: 3-year Efficacy Outcomes From The SPYRAL HTN-ON MED Pilot Study

Gepresenteerd op de ACC.22 door Prof. Felix Mahfoud (Homburg, Duitsland)

Introductie en methoden

Achtergrond

De SPYRAL HTN-ON MED-studie toonde eerder aan dat renale denervatie een verlaging in bloeddruk gaf na 6 maanden in vergelijking met een schijnprocedure bij patiënten met ongecontroleerde hypertensie ondanks gebruik van antihypertensiva. Deze vooraf gespecificeerde analyse van de SPYRAL HTN-ON MED-studie onderzocht de langetermijn-werkzaamheid en -veiligheid van renale denervatie tot 36 maanden.

Methoden

SPYRAL HTN-ON MED was een gerandomiseerde, multicenter, schijngecontroleerde studie. Geïncludeerde patiënten hadden ongecontroleerde hypertensie met een spreekkamer-SBD van 150 tot 180 mmHg, spreekkamer-DBD ≥90 mmHg en 24-uurs SBD van 140 tot <170 mmHg, ondanks dat ze gedurende ten minste 6 maanden 1 tot 3 antihypertensiva met stabiele doses gebruikten. In totaal werden 80 patiënten gerandomiseerd (1:1) om radiofrequente renale denervatie (n=38) of een schijnprocedure (n=42) te ondergaan. Patiënten bleven antihypertensiva gebruiken. Werkzaamheid, veiligheid en gebruik van antihypertensiva werden geanalyseerd tot 36 maanden.

Belangrijkste resultaten

Werkzaamheid

Medicatielast

Veiligheid

Conclusie

Deze vooraf gespecificeerde analyse van de SPYRAL HTN-ON MED-studie toonde aan dat radiofrequente renale denervatie een significante vermindering gaf in 24-uurs SBD na 36 maanden in vergelijking met een schijnprocedure. Er waren geen veiligheidsproblemen geassocieerd met renale denervatie na 36 maanden. De medicatielast was vergelijkbaar tussen de groepen.

-Onze verslaglegging van ACC.22 is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het congres-

Deze analyse werd tegelijkertijd gepubliceerd in The Lancet.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: