Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Geen vermindering van infarctgrootte met H₂S donor na STEMI

Nieuws - 12 apr. 2022

The Groningen Intervention Study For The Preservation Of Cardiac Function With Sodium Thiosulfate After ST-segment Elevation Myocardial Infarction (GIPS-IV)

Gepresenteerd op ACC.22 door **Marie-Sophie de Koning (Groningen)

Introductie en methoden

Natriumthiosulfaat is een sterke antioxidant en H₂S donor met een vastgesteld klinisch veiligheidsprofiel. Er is preklinische bewijsvoering die toont dat toevoeging van H₂S of H₂S donerende verbindingen schade voorkomen na een hartaanval in dierstudies.

Het doel van de trial was om te onderzoeken of natriumthiosulfaat schade kan verminderen na een hartaanval om uiteindelijk prognose te verbeteren.

Patiënten die zich presenteerden met een eerste STEMI kwamen in aanmerking en werden gerandomiseerd naar natriumthiosulfaat (n=186) of gematchte placebo (n=187). De eerste dosis werd direct in het cathlab gegeven en de tweede dosis werd 6 uur later toegevoegd.

De primaire uitkomst was infarctgrootte gemeten met beeldvorming door cardiale magnetische resonantie na 4 maanden.

Results

Conclusion

In de GIPS-IV trial verminderde toediening van natriumthiosulfaat niet de schade na een hartaanval. “Toekomstige studies zouden de rol van H₂S in het beschermen van het hart tegen schade moeten onderzoeken, aangezien deze studie H₂S niet totaal uitsluit als potentiële nieuwe therapie”, concludeerde De Koning.

Discussion

De discussant,**Prof. Roxane Mehran (New York, NY, VS) zei dat de infarctgroottes in deze patiënten klein waren; de onderzoekers hadden geweldig werk gedaan door het snel behandelen van deze patiënten, waardoor het moeilijk is om voordeel aan te tonen met een nieuw medicament

Deel deze pagina met collega's en vrienden: