Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

10 Take-home messages van de 2022 AHA/ACC/HFSA richtlijn voor behandeling van HF

Nieuws - 13 apr. 2022

2022 AHA/ACC/HFSA Guideline for the Management of Heart Failure

Gepresenteerd op ACC.22 door Paul Heidenreich, MD (Palo Alto, CA, VS), en Biykem Bozkurt, MD, PhD (Bellaire, TX, VS)

De eerdere richtlijnen voor de behandeling van hartfalen (HF) uit 2013 en 2017 werden geconsolideerd en bijgewerkt tot een nieuw document: “The 2022 AHA/ACC/HFSA Guideline for the Management of Heart Failure” (2022 HF richtlijn).

Deze volledige klinisch praktische richtlijn geeft de meest recente bewijsvoering weer (relevante studies en klinische trials gepubliceerd tot september 2021 werden overwogen) om clinici die betrokken zijn bij de zorg van HF patiënten te ondersteunen en te sturen om HF te voorkomen en patiënten met HF te diagnosticeren en te behandelen.

Focusgebieden in de HF-richtlijn zijn:

De top 10 take-home messages

1. Vier medicatieklassen worden nu aanbevolen voor HFrEF: ARNI, ACE-remmer of ARB, bètablokkers, MRAs en de nieuwe groep SGLT2-remmer.

2. Er zijn nieuwe medicatieaanbevelingen voor HFmrEF, waaronder gebruik van SGTL2-remmer (klasse 2a aanbeveling).

3. Er zijn nieuwe medicatieaanbevelingen voor HFpEF, waaronder gebruik van SGLT2-remmer (klasse 2a aanbeveling), MRAs (klasse 2b aanbeveling) en ARNI (2b).

4. Patiënten met eerdere HFrEF die nu een LVEF>40% hebben worden aangeduid als patiënten met een verbeterde LVEF. Ze moeten hun HFrEF behandeling voorzetten.

5. Voor veel behandelingen zijn waardeverklaringen (value statements) opgesteld. Tot de hoogwaardige therapieën behoren ARNI, ACEi, ARB, bètablokker, MRA, implanteerbare cardioverter-defibrillator en cardiale resynchronisatietherapie. Therapieën met een gemiddelde waarde zijn SLGT2-remmers en harttransplantatie.

6. Er zijn nieuwe aanbevelingen voor behandeling van amyloïde hartziekte.

7. Als LVEF>40% is bewijsvoering van spontane of uitgelokte verhoogde LV vullingsdruk nodig om de diagnose van HF te bevestigen.

8. Patiënten met gevorderde HF en een wens voor langere overleving zouden moeten worden doorverwezen naar een HF-specialiteitenteam.

9. Voor diegenen met risico op HF (stadium A) of pre-HF (stadium B) is primaire preventie belangrijk. Er is een revisie geweest van stadia van HF om de nieuwe terminologie van “risico op HF (stadium A) en “pre-HF”(stadium B) te benadrukken.

10. Specifieke-behandelaanbevelingen worden gegeven voor geselecteerde patiënten met HF en ijzerdeficiëntie, anemie, hypertensie, slaapafwijkingen, type 2 diabetes, AF, coronair lijden en maligniteiten.

-Onze verslaglegging van ACC.22 is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het congres-

Vind de volledige HF-richtlijn online op J Am Coll Cardiol

Deel deze pagina met collega's en vrienden: