Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Veilige LDL-c-verlaging met bempedoïnezuur bij patiëntsubgroepen

Nieuws - 19 apr. 2022

Safety and efficacy of bempedoic acid in patients with renal impairment

Gepresenteerd op ACC.22 door Prof. dr. Peter Toth (Rock Falls, IL, VS)

en

Safety and efficacy of bempedoic acid in patients with hypertension

Gepresenteerd op ACC.22 door Prof. Keith Ferdinand (New Orleans, LA, VS)

Introductie en methoden

Er is behoefte aan aanvullende therapieën om LDL-c te verlagen aangezien statines vaak te weinig gebruikt worden en te laag gedoseerd worden. Bempedoïnezuur is een ATP citraat lyase remmer en studies hebben LDL-c verlaging met bempedoïnezuur aangetoond.

Analyses over de veiligheid en werkzaamheid van bempedoïnezuur werden uitgevoerd in twee subgroepen met gebruik van data van vier fase 3 trials; één in patiënten met verhoogde LDL-c-waarden en nierfunctiestoornis en één in patiënten met verhoogde LDL-c-waarden en hypertensie.

In de vier fase 3 trials werden patiënten gerandomiseerd naar bempedoïnezuur of placebo voor 12 tot 52 weken. In 2 studies gebruikten patiënten matige tot hoge intensiteit statines en in de 2 andere studies ontvingen patiënten lage dosis statine of geen statine.

Voor de analyse van nierfunctiesubgroepen werden 3619 patiënten geïncludeerd: 22% hadden stadium 1 (eGFR≥90%), 63% hadden stadium 2 (eGFR 60-89) en 15% stadium 3a+b (baseline eGFR 30-59) nierfunctiestoornis.

Voor de analyse van hypertensiesubgroepen werden 3623 patiënten geïncludeerd: 78% hadden een voorgeschiedenis van hypertensie, die farmacologisch behandeld werd. Bovendien werd in een fase 2 studie van 6 weken met 143 patiënten, de veiligheid en werkzaamheid van bempedoïnezuur bepaald bij patiënten met ongecontroleerde hypertensie die geen statines of andere lipidenverlagende therapieën ontvingen.

Resultaten

Resultaten in patiënten met nierfunctiestoornissen

Resultaten in patiënten met hypertensie

Conclusie

Behandeling met bempedoïnezuur resulteerde in significant verlaagde LDL-c-waarden onafhankelijk van status van nierfunctie of aanwezigheid van hypertensie. Bempedoïnezuur werd over het algemeen goed verdragen in patiënten met stadium 2 of stadium 3a+b nierfunctiestoornis, en in patiënten met hypertensie.

-Onze verslaglegging van ACC.22 is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het congres-

Deel deze pagina met collega's en vrienden: