Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

EAS 2022

CVGK was aanwezig op het 2022 European Atherosclerosis Society Congres in Milaan, Italië (22-25 mei). Bekijk hier video's en samenvattingen van gepresenteerd nieuws over lipiden en atherosclerose.

Geen rol voor Lp(a) in trombose

3' educatie - 16 juni 2022 - Prof. dr. Alberico Catapano

EAS 2022 "Volgens [deze] data is er geen reden waarom je aspirine zou moeten geven aan een individue met hoog Lp(a)", zei prof. Catapano. Hij vat de resultaten van een studie door Olmastroni collega's samen.

Resultaten van analyse van pediatrische FH-patiënten in groot wereldwijd register

3' educatie - 16 juni 2022 - Kanika Dharmayat
Kanika Dharmayat bespreekt hoe FH-patiënten vroegtijdig kunnen worden geïdentificeerd op basis van de bevindingen van een analyse van het wereldwijde EAS FHSC-register van kinderen en adolescenten met FH.

EAS 2022 Kanika Dharmayat bespreekt hoe FH-patiënten vroegtijdig kunnen worden geïdentificeerd op basis van de bevindingen van een analyse van het wereldwijde EAS FHSC-register van kinderen en adolescenten met FH.

Geslachtsverschillen met PCSK9i-gebruik

3' educatie - 16 juni 2022 - Dr. Annette Galema-Boers
In de FOURIER trial werden eerder al verschillen in LDL-c daling en aantal bijwerkingen gevonden in mannen vs. vrouwen. Maar worden deze resultaten ook gevonden in een real-world studie?

EAS 2022 In de FOURIER trial werden eerder al verschillen in LDL-c daling en aantal bijwerkingen gevonden in mannen vs. vrouwen. Maar worden deze resultaten ook gevonden in een real-world studie?

Hoe kan het door Lp(a) veroorzaakte ASCVD-risico worden gecompenseerd?

3' educatie - 13 juni 2022 - Prof. dr. Alberico Catapano
Voor patiënten met verhoogde Lp(a)-niveaus wordt aanbevolen dat risicofactoren zoals LDL-c moeten worden gereguleerd. Prof. Catapano vat kort de resultaten van een studie over dit onderwerp samen, die werd gepresenteerd op EAS 2022.

EAS 2022 Voor patiënten met verhoogde Lp(a)-niveaus wordt aanbevolen dat risicofactoren zoals LDL-c moeten worden gereguleerd. Prof. Catapano vat kort de resultaten van een studie over dit onderwerp samen, die werd gepresenteerd op EAS 2022.

GLP-1RA als nieuwe behandeloptie in het verschiet voor obesitas

3' educatie - 1 juni 2022 - Prof. Ulrich Laufs, MD, PhD
Prof. Laufs praat over het groeiende probleem van obesitas en over behandelopties voor mensen met obesitas, met een focus op GLP-1 receptoragonisten.

EAS 2022 Prof. Laufs praat over het groeiende probleem van obesitas en over behandelopties voor mensen met obesitas, met een focus op GLP-1 receptoragonisten.

Wake-up call om focus te verleggen van CVD-behandeling naar behoud van CV-gezondheid

3' educatie - 1 juni 2022 - Prof. Lale Tokgözoğlu

EAS 2022 "Primordiale preventie biedt een kans die niet gemist moet worden", zegt prof. Tokgözoğlu. In deze video legt ze uit dat het belangrijk is om vroeg te starten met een goede cardiovasculaire gezondheid.

Wat zijn de uitkomsten van een meta-analyse van studies met PCSK9-remmers?

3' educatie - 30 mei 2022 - Dr. Jeanine Roeters van Lennep en Janneke Mulder
Jeanine Roeters van Lennep bevraagt Janneke Mulder over de bevindingen van haar studie naar een meta-analyse met trial- en observationele data van PCSK9-remmers.

EAS 2022 Jeanine Roeters van Lennep bevraagt Janneke Mulder over de bevindingen van haar studie naar een meta-analyse met trial- en observationele data van PCSK9-remmers.

Hoeveel LDL-c verlaging is nodig om het verhoogde ASCVD-risico veroorzaakt door hoog Lp(a) te compenseren?

Nieuws - 25 mei 2022

EAS 2022 Tot dusver bestaat er geen effectieve therapie om Lp(a)-waarden te verlagen. Aanpakken van risicofactoren wordt aanbevolen voor personen met hoge Lp(a)-waarden, maar hoeveel LDL-c verlaging is nodig om het verhoogde ASCVD-risico veroorzaakt door hoog Lp(a) te overwinnen?

Lp(a) niet geassocieerd met trombotische events

Nieuws - 25 mei 2022

EAS 2022 Een studie laat zien dat Lp(a) niet geassocieerd is met VTE en dat het onwaarschijnlijk is dat het verhoogde risico op MI veroorzaakt door hoge Lp(a)-waarden kan worden verlaagd door antiplaatjes- of antitrombinetherapie.

Wat is de rol van beeldvorming en hoe kan het medische therapie sturen in ASCVD?

3' educatie - 24 mei 2022 - Prof. Stephen Nicholls
Gedurende de laatste 30 jaar is een scala aan nieuwe beeldvormende technieken ontstaan die gebruikt kunnen worden bij patiënten met manifest ASCVD. Welke data kunnen worden verkregen met beeldvorming en hoe kunnen we bevindingen implementeren?

EAS 2022 Gedurende de laatste 30 jaar is een scala aan nieuwe beeldvormende technieken ontstaan die gebruikt kunnen worden bij patiënten met manifest ASCVD. Welke data kunnen worden verkregen met beeldvorming en hoe kunnen we bevindingen implementeren?

Eerste resultaten met een monoclonaal antilichaam tegen ANGPTL3/8 complex

Nieuws - 24 mei 2022

EAS 2022 Het ANGPLT3/8 complex remt lipoproteïne lipase 100-keer krachtiger dan ANGPTL3 alleen, wat dit complex een aantrekkelijk target maakt voor HVZ-preventie in personen met gemengde hyperlipemie.

Behandeling gericht op de ANGPTL3-pathway voor verlaging van triglyceriderijke lipoproteïnen

3' educatie - 24 mei 2022 - Nicholas Marston
Een ASO gericht op //ANGPTL3//-mRNA, verminderde VLDL en remnantcholesterol, maar had bijwerkingen bij hogere doses. Wat betekent dit voor volgende stappen in dit onderzoeksgebied?

EAS 2022 Een ASO gericht op ANGPTL3-mRNA, verminderde VLDL en remnantcholesterol, maar had bijwerkingen bij hogere doses. Wat betekent dit voor volgende stappen in dit onderzoeksgebied?