Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Cardiologen verantwoordelijk voor klein deel van alle gebruik van van SGLT2i’s en GLP-1RA’s

National Trends in Use of Sodium‐Glucose Cotransporter‐2 Inhibitors and Glucagon‐like Peptide‐1 Receptor Agonists by Cardiologists and Other Specialties, 2015 to 2020

Literatuur - Adhikari R, Jha K, Dardari Z, et al. - J Am Heart Assoc. 2022 May 3;11(9):e023811. doi: 10.1161/JAHA.121.023811

Introductie en methoden

Achtergrond

Ondanks de cardiovasculaire voordelen van SGLT2i’s en GLP-1RA’s worden zij niet voorgeschreven aan de meeste patiënten met T2DM en HVZ of andere cardiovasculaire risicofactoren. Verschillende prominente klinische richtlijnen en bewustwordingscampagnes hebben specifiek cardiologen opgeroepen om het voortouw te nemen bij het inzetten van deze medicijnen [1-4].

Doel van de studie

In deze beschrijvende analyse werd het patroon in het aantal SGLT2i- en GLP-1RA-recepten voorgeschreven door cardiologen en niet-cardiologen in de VS in de periode 2015-2020 onderzocht.

Methoden

De auteurs analyseerden gegevens van de National Prescription Audit (NPA) van IQVIA van januari 2015 tot en met december 2020. Deze uitgebreide audit registreert ~90% van alle in de VS voorgeschreven recepten die door reguliere apotheken worden verwerkt. Door de NPA gegenereerde prognoses van het totale aantal verstrekte recepten werden gebruikt om de maandelijkse verstrekking van SGLT2i’s en GLP-1RA’s te schatten, gestratificeerd per specialisme van de voorschrijver en specifiek geneesmiddel. Om het gemiddelde aantal jaarlijks voorgeschreven recepten per arts te berekenen, werden de door de NPA gegeneerde prognoses van het totale aantal verstrekte recepten gecombineerd met samengevoegde censusgegevens van artsen voor elk specialisme van de ‘Physician Masterfile’ van de American Medical Association.

Belangrijkste resultaten

Voorgeschreven recepten

Trends in SGLT2i-recepten

Trends in GLP-1RA-recepten

Conclusie

Analyse van een audit op bijna-censusniveau van apotheekrecepten in de VS toonde een 12-voudige toename van het aantal SGLT2i-recepten en een 4-voudige toename van het aantal GLP-1RA-recepten voorgeschreven door cardiologen van 2015-2020. Cardiologen waren slechts verantwoordelijk voor <2% van alle voorgeschreven recepten voor deze geneesmiddelen, wat kan bijdragen aan de onderbehandeling van T2DM-patiënten met een hoog HVZ-risico. Volgens de auteurs “bieden [hun] resultaten, die een beperkte rol van cardiologen laten zien in het voorschrijven van SGLT2i’s en GLP-1RA’s, een kans om de inzet van deze behandelingen voor patiënten met cardiometabole aandoeningen te optimaliseren”.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op J Am Heart Assoc.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: