Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Nieuwe definitie van statine-intolerantie door NLA

Nieuws - 11 juli 2022

De National Lipid Association (NLA) heeft in een recent gepubliceerde wetenschappelijke verklaring een bijgewerkte definitie van statine-intolerantie gegeven en belangrijke overwegingen gemaakt voor ASCVD-risicoreductie bij patiënten die statine-intolerant zijn.

In de wetenschappelijke verklaring van de NLA wordt statine-intolerantie gedefinieerd als één of meer bijwerkingen geassocieerd met statinetherapie die verdwijnen of verbeteren na dosisverlaging of staken van de behandeling. De intolerantie kan worden geclassificeerd als volledig (onvermogen om een willekeurige dosis van een statine te verdragen) of gedeeltelijk (onvermogen om de dosis te verdragen die nodig is om het therapeutische doel te bereiken). Ten minste 2 statines moeten geprobeerd zijn, waaronder ten minste één in de laagste goedgekeurde dagelijkse dosering.

Tijdens het zoeken naar een verdraagbare statine(dosis) kan non-statinetherapie worden gegeven om de blootstellingstijd aan verhoogde niveaus van atherogene lipoproteïnen bij hoog- en zeerhoogrisicopatiënten te beperken. Bovendien kan nonstatinetherapie nodig zijn voor diegenen die therapeutische streefwaarden niet kunnen bereiken met leefstijl en maximaal getolereerde statinetherapie.

Drie vragen worden aan de orde gesteld in de verklaring:

1. Wat is de nieuwe NLA-definitie van statine-intolerantie?

2. Wat is de prevalentie van statine-intolerantie?

3. Wat is de bewijsvoering voor het gebruik van niet-statine therapieën om atherogene lipoproteïnen te verlagen als een middel om het risico op CV-events te verminderen?

Vind de verklaring online op J Clin Lipidol

Deel deze pagina met collega's en vrienden: