Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Gebruik van ARNI leidt niet tot verslechtering van cognitieve functie

Nieuws - 26 aug. 2022

Belangrijkste resultaten

PERSPECTIVE- Efficacy and safety of sacubitril/valsartan compared to valsartan on cognitive function in patients with chronic heart failure and preserved ejection fraction trial

Gepresenteerd op het ESC-congres 2022 door: Prof. John McMurray – Glasgow, VK

Introductie en methoden

Er bestond enige ongerustheid dat sacubitril/valsartan de cognitieve functie zou kunnen schaden. Sacubitril is een neprilysineremmer is en er werd gedacht dat aanhoudende remming van neprilysine zou kunnen leiden tot accumulatie van amyloïde β -peptiden, aangezien neprilysine normaal gesproken betrokken is bij proteolytische afbraak van deze peptiden. Sommige amyloïde β-peptiden kunnen neurotoxisch zijn en zijn gelinkt aan een verminderde cognitieve functie.

PERSPECTIVE was een gerandomiseerde, dubbelblinde, gecontroleerde studie die onderzocht of sacubitril/valsartan, in vergelijking met valsartan, de cognitieve functie verslechtert door accumulatie van amyloïde β-peptiden in de hersenen te veroorzaken bij patiënten met HFmrEF of HFpEF. In totaal werden 592 patiënten (gemiddelde leeftijd 72,4 jaar, 46,8% vrouwen) uit 20 landen gerandomiseerd naar sacubitril/valsartan (n=295) of valsartan (n=297) en gedurende 3 jaar gevolgd. Het primaire eindpunt was de verandering van de cognitieve functie van baseline tot 3 jaar follow-up, geëvalueerd met de CogState cognitieve tests. Met deze tests werden 3 cognitieve domeinen beoordeeld: aandacht, episodisch geheugen en uitvoerende functie. De tests werden gedurende 3 jaar elke 6 maanden uitgevoerd. Het secundaire eindpunt was verandering van baseline tot 3 jaar follow-up in amyloïde β-afzetting in de hersenen, wat werd beoordeeld met behulp van amyloïde PET-scans.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze 3-jaar durende gerandomiseerde gecontroleerde studie toont aan dat sabubitril/valsartan de cognitieve functie niet verslechtert of accumulatie van amyloïde β-peptiden in de hersenen veroorzaakt bij patiënten met HFmrEF of HFpEF.

Prof. McMurray zei: "Deze studie zou elke bezorgdheid over de veiligheid van neprilysineremming gerelateerd aan cognitie moeten wegnemen."

-Onze berichtgeving is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het ESC-congres-

Bekijk ook de video met Prof. McMurray over deze studie

Deel deze pagina met collega's en vrienden: