Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Fase 2-studie met factor XIa-remmer na acuut MI

Nieuws - 28 aug. 2022

Efficacy and safety of the oral factor XIa inhibitor, asundexian, added to dual antiplatelet therapy after an acute myocardial infarction – Main results of PACIFIC-AMI

Gepresenteerd op het ESC congres 2022 door: Prof. John Alexander, MD - Durham, NC, VS

Introductie en methoden

Na een acuut MI wordt dubbele antiplaatjestherapie (DAPT) met aspirine plus een P2Y12-remmer beschouwd als de standaardbehandeling. Orale anticoagulatie (OAC), voorkomt herhaalde ischemische events bij patiënten na een MI en bij patiënten met chronische vaatziekten. Het gebruik van OAC na een MI wordt echter beperkt door het risico op bloedingen. Remming van factor XIa kan een veiligere, maar nog steeds effectieve OAC-optie zijn.

In PACIFIC-AMI, een prospectieve, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde, dosisafhankelijke fase 2-studie, werden 1601 patiënten met een acuut MI die werden behandeld met DAPT gerandomiseerd naar behandeling met de orale factor XIa-remmer asundexian (10, 20 of 50 mg) of placebo gedurende 6-12 maanden. De uitkomstmaten waren kwantificering van de factor XIa-remming, veiligheidsuitkomstmaten (significante bloeding (Bleeding Academic Research Consortium-type 2, 3 of 5) en elke bloeding) en een werkzaamheidsuitkomstmaat (cardiovasculaire sterfte, MI, beroerte of stenttrombose).

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In deze placebogecontroleerde fase 2-studie met een factor XIa-remmer in de vorm van een klein molecuul, in aanvulling op DAPT, bij patiënten na een acuut MI resulteerde asundexian 50 mg in een bijna volledige (>90%) remming van de factor XIa-activiteit. Er was geen toename van significante of enige bloedingen ongeacht de dosis asundexian in vergelijking met placebo. Evenmin waren er minder ischemische events, hoewel de aantallen klein en daarom de BI’s breed waren, voegde professor Alexander eraan toe.

De resultaten van deze studie zijn gelijktijdig gepubliceerd in Circulation.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: