Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Initiële beoordeling van LVEF met AI superieur aan de initiële beoordeling door echografist

Nieuws - 6 sep. 2022

AI improves cardiologist evaluation of heart function – EchoNet-RCT: Blinded, Randomized Controlled Trial of Sonographer vs. Artificial Intelligence Assessment of Cardiac Function

Gepresenteerd op het ESC-congres 2022 door: David Ouyang- Los Angeles, CA, VS

Introductie en methoden

Echocardiografie heeft veel voordelen; het is draagbaar, er is geen straling en het is niet duur. De uitdaging met deze techniek is echter de variabiliteit in interpretatie.

EchoNet-RCT is een door onderzoekers geïnitieerd onderzoek en het eerste geblindeerde gerandomiseerde onderzoek naar kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de cardiologie. In totaal werden 3.495 transthoracale echocardiogrammen, uitgevoerd bij volwassenen voor welke klinische indicatie dan ook, in de studie beoordeeld. De echocardiogrammen werden willekeurig in een 1:1 verhouding toegewezen aan eerste beoordeling door een AI-algoritme [1] of aan eerste beoordeling door de echografist. De eerste beoordeling (die werd geblindeerd) werd vervolgens beoordeeld door cardiologen die de uiteindelijke LVEF in een eindrapport vaststelden.

Het primaire eindpunt was het aandeel gevallen met een verandering van >5% in LVEF tussen de eerste beoordeling (door AI of echografist) en de uiteindelijke beoordeling door de cardioloog.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze gerandomiseerde studie liet zien dat de initiële beoordeling van LVEF door AI niet-inferieur en superieur was aan de initiële beoordeling door een echografist.

-Onze berichtgeving is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het ESC-congres-

Referenties

Toon referenties

Deel deze pagina met collega's en vrienden: