Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Consensusverklaring van de EAS over Lp(a)

Nieuws - 12 sep. 2022

Het European Heart Journal heeft een consensusverklaring van de European Atherosclerosis Society (EAS) gepubliceerd over lipoproteïne(a) [Lp(a)] bij atherosclerotische cardiovasculaire aandoeningen en aortastenose.

Er is sterk bewijs voor een causaal en continu verband tussen Lp(a)-waarden en ASCVD, zelfs bij lage LDL-c-waarden. Lp(a) is bovendien ook een risicofactor voor aortaklepstenose. Daarentegen is er geen bewijs voor een causaal verband tussen Lp(a) en veneuze trombo-embolie. Een meta-analyse toonde aan dat zeer lage Lp(a)-waarden geassocieerd kunnen zijn met een verhoogd risico op incident T2DM.

De auteurs van de consensusverklaring geven aanbevelingen voor het testen en behandelen van verhoogde Lp(a)-waarden. De auteurs bevelen aan om Lp(a) minstens één keer te testen bij volwassenen en Lp(a)-waarden dienen geïnterpreteerd te worden in de context van absoluut globaal HVZ-risico. Aangezien er op dit moment geen goedgekeurde geneesmiddelen zijn die specifiek Lp(a) verlagen, bevelen de auteurs gepersonaliseerde, vroege en intensieve behandeling van LDL-c, BD, glucose en leefstijlfactoren aan om het risico op ASCVD veroorzaakt door verhoogd Lp(a) te verminderen. Fase II en III klinische studies met specifieke Lp(a)-verlagende therapieën zijn momenteel gaande.

Vind de consensusverklaring online op Eur Heart J.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: