Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

EASD 2022

Nieuws van het hybride EASD 2022 congres, gehouden van 19-23 sept - online en in Stockholm, Zweden.

2022 ADA/EASD consensusreport over behandeling van hyperglycemie bij T2DM

3' educatie - 29 nov. 2022 - Prof. dr. John Buse
Wat zijn de meest belangrijke updates in het 2022 ADA/EASD consensusreport over behandeling van hyperglycemie bij patiënten met T2DM? Prof. Buse -lid van de consensuscommissie- geeft een kort overzicht.

EASD 2022 Wat zijn de meest belangrijke updates in het 2022 ADA/EASD consensusreport over behandeling van hyperglycemie bij patiënten met T2DM? Prof. Buse -lid van de consensuscommissie- geeft een kort overzicht.

Effect van SGLT2-remmer op verschuivingen in KDIGO CKD-risicogroepen bij T2DM

Nieuws - 22 sep. 2022

EASD 2022 Een post-hocanalyse van EMPA-REG OUTCOME onderzocht het effect van empagliflozine op veranderingen in het risico van progressie naar eindstadium nierfalen door verslechtering en verbetering in KDIGO-risicogroepen te beoordelen.

Meer remissie en minder ontwikkeling van metabool syndroom met GLP-1RA

Nieuws - 21 sep. 2022

EASD 2022 Een post-hocanalyse van de STEP 5-studie liet zien dat een groter deel van volwassenen met overgewicht remissie van metabool syndroom bereikte en een kleiner deel ontwikkelde metabool syndroom met semaglutide in vergelijking met placebo.

Grotere zout- en eiwitinname kan leiden tot een diepere eGFR-daling na start van SGLT2i

3' educatie - 21 sep. 2022 - Marta Seghieri
Het is nuttig om te weten of natrium- en eiwitinname de vroege GFR-dip die kan worden gezien na starten met een SGLT2-remmer beïnvloedt, zegt Marta Seghieri. Ze deelt de resultaten van een pilotstudie.

EASD 2022 Het is nuttig om te weten of natrium- en eiwitinname de vroege GFR-dip, die kan worden gezien na starten met een SGLT2-remmer, beïnvloedt, zegt Marta Seghieri. Ze deelt de resultaten van een pilotstudie.

Pilotstudie suggereert associatie tussen natrium- en eiwitinname en vroege GFR-dip na start SGLT2i

Nieuws - 21 sep. 2022

EASD 2022 Het is niet bekend of een hogere inname van natrium en eiwit kan leiden tot een grotere mate van vroege daling van de GFR bij T2DM-patiënten die begonnen met een SGLT2-remmer. Er werd een pilot-studie uitgevoerd met 28 individuen.

Voordelig effect van GLP-1RA consistent over breed bereik van nierfunctie en nierschade

3' educatie - 21 sep. 2022 - Prof. Peter Rossing
**EASD 2022** Een post-hocanalyse toonde aan dat semaglutide het CV-risico vermindert in alle nierfunctie- en nierschadesubgroepen in patiënten met T2DM en een hoog CV-risico.

EASD 2022 Een post-hocanalyse toonde aan dat semaglutide het CV-risico vermindert in alle nierfunctie- en nierschadesubgroepen in patiënten met T2DM en een hoog CV-risico.

Relaties van CRP en C-peptide met CV-events en totale sterfte bij nieuwe diagnose van T2DM

Nieuws - 21 sep. 2022

EASD 2022 Bij patiënten met nieuwe T2DM in het DD2-cohort was hoog CRP een betere marker voor sterfte door alle oorzaken dan voor toekomstige CV-events, terwijl hoog C-peptide een betere marker was voor een verhoogd CV-risico.

GLP-1RA vermindert risico op MACE in alle nierfunctiesubgroepen

Nieuws - 21 sep. 2022

EASD 2022 Deze gepoolde post-hocanalyse van SUSTAIN 6 en PIONEER 6 liet zien dat semaglutide het risico op MACE consistent verminderde in eGFR- en UACR-subgroepen bij patiënten met T2DM die een hoog CV-risico hadden.