Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Meer remissie en minder ontwikkeling van metabool syndroom met GLP-1RA

Nieuws - 21 sep. 2022

Impact of once-weekly subcutaneous semaglutide 2.4 mg on metabolic syndrome in the 2-year randomized controlled STEP 5 trial

Gepresenteerd op de EASD annual meeting 2022 door: Prof. dr. Rachel Batterham - Londen, VK

Introductie en methoden

De STEP 5-studie was een RCT die de effecten onderzocht van semaglutide (2,4 mg eenmaal per week) op lichaamsgewicht bij 304 volwassenen met overgewicht (BMI ≥30 kg/m² of ≥30 kg/m² met ≥1 gewichtsgerelateerde comorbiditeit) en zonder T2DM . De resultaten toonden aan dat de verandering in lichaamsgewicht van baseline tot week 104 significant groter was met semaglutide vs. placebo (-15,2% vs. -2,6%).

Deze post-hocanalyse van de STEP 5-studie was bedoeld om het 2-jarige effect van semaglutide 2,4 mg op het metabool syndroom te onderzoeken. Het metabool syndroom werd gedefinieerd met behulp van de NCEP ATPIII-criteria van ≥3 van de volgende:

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze post-hocanalyse van de STEP 5-studie liet zien dat een groter deel van de volwassenen met overgewicht remissie van het metabool syndroom bereikte en een kleiner deel ontwikkelde metabool syndroom met semaglutide in vergelijking met placebo.

-Onze berichtgeving is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens de EASD annual meeting 2022-

Deel deze pagina met collega's en vrienden: