Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Relaties van CRP en C-peptide met CV-events en totale sterfte bij nieuwe diagnose van T2DM

Nieuws - 21 sep. 2022

C-reactive protein, C-peptide, and risk of cardiovascular events and mortality after type 2 diabetes diagnosis: a Danish cohort study

Gepresenteerd op de EASD annual meeting 2022 door: Dr. Alisa D. Kjaergaard- Aarhus, Denemarken

Introductie en methoden

Eerdere studies hebben aangetoond dat hoog C-reactief proteïne (CRP) geassocieerd is met een verhoogd risico op CV-events en sterfte door alle oorzaken in de algemene (Deense) bevolking. Bij patiënten met T2DM en een voorgeschiedenis van CVD was er een relatie tussen CRP en MACE, maar niet voor CRP en sterfte door alle oorzaken. Het is onbekend wat de relatie is tussen CRP en het risico op MACE of sterfte door alle oorzaken bij personen met recent ontstane T2DM zonder voorgeschiedenis van CV-events.

Verder is een hoog CRP gecorreleerd met insulineresistentie, die weer geassocieerd is met een hoog risico op CV-events. De gezamenlijke effecten van laaggradige ontsteking (CRP) en insulineresistentie (C-peptide) op het risico van CV-events en sterfte door alle oorzaken bij personen met T2DM zijn echter niet bekend.

Het doel van deze studie was het onderzoeken van de relatie van CRP of CRP en C-peptide met CV-events of sterfte door alle oorzaken bij personen met een recente T2DM diagnose zonder een voorgeschiedenis van CV-events.

Voor deze studie werden gegevens van een prospectief nationaal Deens cohort -DD2- gebruikt. Patiënten werden ingeschreven tussen 2010-2016 en gevolgd tot het eerste CV-event, overlijden, migratie of tot 2018. Baseline CRP werd gemeten bij 7301 patiënten en baseline C-peptide bij 5765 patiënten.

Uitkomsten waren CV-events bestaande uit MI, beroerte, instabiele angina, coronaire revascularisatie, CV-sterfte) of sterfte door alle oorzaken.

Belangrijkste resulaten

Conclusie

Deze studie toonde aan dat in een populatie van het DDE-cohort bestaande uit personen met recente diagnosis van T2DM en zonder voorgeschiedenis van CV-events (een primaire preventie setting) hoog CRP een betere marker was van sterfte door alle oorzaken dan toekomstige CV-events, terwijl hoog C-peptide een betere marker was van verhoogd CV-risico. Deze bevindingen benadrukken het belang van het aanpakken van insulineresistentie voor de preventie van CV-events bij patiënten met nieuwe T2DM.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: