Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Gecombineerde genetische CETP- en PCSK9-remming additief geassocieerd met lager risico op coronairlijden

Joint Genetic Inhibition of PCSK9 and CETP and the Association With Coronary Artery Disease: A Factorial Mendelian Randomization Study

Literatuur - Cupido AJ, Reeskamp LF, Hingorani AD, et al. - JAMA Cardiol. 2022 Sep 1;7(9):955-964. doi: 10.1001/jamacardio.2022.2333

Introductie en methoden

Achtergrond

Aangezien slechts een derde van de patiënten met PCSK9-remmers de LDL-c-streefwaarde haalt [1-3], zijn aanvullende therapieën nodig om hun HVZ-risico verder te verlagen. Remming van cholesterylestertransferproteïne (CETP) lijkt een veelbelovende strategie. Een recente studie op basis van Mendeliaanse randomisatie (MR) suggereerde dat zowel PCSK9 als CETP het risico op coronairlijden beïnvloedt, maar dat ze via verschillende routes werken en daarom mogelijk additieve gunstige effecten hebben [4].

Doel van de studie

Het doel van de studie was de associaties te evalueren van gecombineerde verlaging van de CETP- en PCSK9-plasma- eiwitconcentraties met lipidenwaarden, coronairlijden en andere klinische uitkomsten waarvan bekend is dat ze verband houden met CETP of PCSK9.

Methoden

Dit was een factoriële-MR-onderzoek met een 2 × 2-design en 2 datasets dat bestond uit 3 delen. De studie richtte zich op het onderzoeken van: (1) de associaties van genetisch voorspelde lagere CETP- of PCSK9-concentraties met lipiden en het risico op coronairlijden, met behulp van externe, samenvattende gegevens van genoombrede associatiestudies; (2) de associaties van individueel genetisch voorspelde lagere CETP- of PCSK9-concentraties met lipiden en klinische uitkomsten, met behulp van de gegevens van 425.354 UK Biobank-deelnemers van witte afkomst; en (3) de associaties van gecombineerde blootstelling aan genetisch voorspelde lagere CETP- en PCSK9-concentraties met lipiden en klinische uitkomsten, met behulp van factoriële MR.

Door gebruik te maken van samenvattende gegevens uit eerdere MR-studies [5,6] werden genetische scores geconstrueerd voor zowel CETP- als PCSK9-plasma-eiwitconcentraties. Deze 2 genetische scores werden vervolgens gecombineerd om de verwachte effecten van gecombineerde lagere PCSK9- en CETP-concentraties te modelleren.

Uitkomstmaten

De auteurs beoordeelden de associaties van lagere CETP- en/of PCSK9-concentraties met bloedlipiden- en lipoproteïneconcentraties, bloeddruk, coronairlijden, T2DM, leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD), ischemische beroerte, elke beroerte, ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, HF, AF, chronische nierschade, astma en multiple sclerose.

Belangrijkste resultaten

Associaties van lagere CETP- of PCSK9-concentraties met lipidenwaarden en klinische uitkomsten

Associaties van gecombineerde lagere CETP- en PCSK9-concentraties met lipidenwaarden en klinische uitkomsten

Conclusie

In deze studie met MR en factoriële MR waren genetisch lagere CETP- en PCSK9-concentraties geassocieerd met lagere LDL-c- en apoB-waarden en een lager risico op coronairlijden en waren genetisch lagere CETP-concentraties geassocieerd met een hoger risico op LMD. De auteurs menen dat hun “gegevens voor het eerst suggereren dat de combinatie van CETP-remming met PCSK9-remming resulteert in een onafhankelijk en additief effect op de vermindering van atherogene lipiden en een proportionele klinisch relevante vermindering van het risico op coronairlijden”.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op JAMA Cardiol.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: