Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Pemafibraat verlaagt triglyceriden, maar niet cardiovasculaire uitkomsten

Nieuws - 5 nov. 2022

PROMINENT: A Randomized Trial of Pemafibrate for Triglyceride Reduction in the Prevention of Cardiovascular Disease

Gepresenteerd op de AHA Scientific Sessions 2022 door: Aruna D. Pradhan - Minneapolis, MN, VS

Introductie en methoden

Verhoogde triglyceridewaarden (TG) zijn geassocieerd met CV-risico. Eerdere strategieën om TG te verlagen met fibraten of niacine lieten echter geen effect zien op CV-risicoreductie. Behandeling met icosapent ethyl resulteerde wel in een verlaagd CV-risico, maar de waargenomen risicoreductie kon niet worden toegeschreven aan TG-verlaging. Post-hoc analyses van fibraatstudies suggereerden dat TG-verlaging bij patiënten met T2DM, milde tot matige hypertriglyceridemie en lage HDL-c gunstig kan zijn.

De PROMINENT-studie onderzocht het effect van pemafibraat op CV-uitkomsten bij patiënten met T2DM, TG 200-499 mg/dL en HDL ≤ 40 mg/dL. In totaal werden 10.497 patiënten gerandomiseerd naar tweemaal daags 0,2 mg pemafibraat of placebo. Alle patiënten kregen LDL-c-verlagende therapie. Het primaire eindpunt was MI, ischemische beroerte, coronaire revascularisatie of CV-sterfte. De mediane follow-up was 3,4 jaar.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Pemafibraat verlaagde TG, VLDL-c, remnant cholesterol en ApoCIII met 20 tot 30% bij patiënten met T2DM, milde tot matige hypertriglyceridemie en lage HDL-c. Behandeling met pemafibraat verminderde echter CV uitkomsten niet in vergelijking met placebo in deze populatie.

-Onze berichtgeving is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens de AHA Scientific Sessions 2022-

De resultaten deze studie zijn gelijktijdig gepubliceerd in N Eng J Med.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: