Effect van voedingssupplementen op LDL-c in vergelijking met statine en placebo

AHA 2022 Bij personen met een verhoogd 10-jaarsrisico op ASCVD verlaagde rosuvastatine 5 mg/dag LDL-c, TC en TG meer dan visolie, kaneel, knoflook, kurkuma, plantensterolen, rodegistrijst of placebo. Bovendien gaf geen van de supplementen een significante LDL-c-verlaging in vergelijking met placebo.

Effect of Low-Dose Statin Compared With Placebo and Six Dietary Supplements on Lipid and Inflammatory Biomarkers: The SPORT Randomized Clinical Trial
Nieuws - 7 nov. 2022

Gepresenteerd tijdens de AHA Scientific Sessions 2022 door: Luke J. Laffin - Cleveland, OH, VS

Introductie en methoden

In de studie SPORT (Supplement, Placebo, or Rosuvastatin Study) werd het effect van verschillende veelgebruikte voedingssupplementen op lipiden- en ontstekingsbiomarkers onderzocht. Voor deze prospectieve, monocentrische, enkelblinde RCT werden 199 deelnemers gerandomiseerd naar 1 voedingssupplement (visolie, kaneel, knoflook, kurkuma, plantensterolen of rodegistrijst) of placebo of rosuvastatine 5 mg per dag. De inclusiecriteria waren: leeftijd 40-75 jaar, geen vastgestelde ASCVD, LDL-c-waarde van 70-189 mg/dl en 10-jaarsrisico op ASCVD van 5-20%.

Op dag 0 en 28 werden een lipidenpanel, een uitgebreid metabool panel en hs-CRP gemeten. De primaire uitkomstmaat was de procentuele verandering in de LDL-c-waarde van dag 0 tot dag 28. Secundaire uitkomstmaten waren onder meer de procentuele verandering in lipiden- en ontstekingsbiomarkers tussen aanvang van de studie en dag 28.

Belangrijkste resultaten

  • De verlaging in de LDL-c-waarde was groter voor de groep die werd behandeld met rosuvastatine (-37,86%) dan voor de groepen die werden behandeld met een van de supplementen, zoals rodegistrijst (-6,55%) of plantensterolen (-4,37%), of met placebo (-2,63%) (P<0,001 voor alle vergelijkingen met rosuvastatine).
  • Vergeleken met de supplementen en placebo toonde de behandeling met rosuvastatine ook een grotere verandering in totaal cholesterol (-24,42%; P<0,001 voor alle vergelijkingen met rosuvastatine) en in triglyceriden (-19,25%; P<0,05 voor alle vergelijkingen met rosuvastatine).
  • Wanneer de supplementen werden vergeleken met placebo, liet geen van hen een significante daling van LDL-c zien en de inname van knoflook resulteerde zelfs in een stijging van LDL-c met 7,8% (P=0,01).
  • Opmerkelijk was dat de inname van plantensterolen resulteerde in een daling van HDL-c met 7,1% vergeleken met placebo (P=0,02).
  • Bovendien waren er geen verschillen in de procentuele verandering in hs-CRP, totaal cholesterol of triglyceriden tussen een van de supplementen en placebo.
  • Wanneer de procentuele verandering in LDL-c bij individuele deelnemers werd bekeken, had iedereen in de rosuvastatinegroep een LDL-c-verlaging van ≥18% en 50% had een LDL-c-verlaging van >40%. In elk van de groepen die placebo of een van de supplementen kregen, varieerde de LDL-c-verandering echter van -27% tot 32%.
  • De incidentie van nadelige events (bijvoorbeeld gastro-intestinale, musculoskeletale of neurologische nadelige events) verschilde niet tussen de 8 groepen.

Conclusie

Bij personen met een verhoogd 10-jaarsrisico op ASCVD maar zonder vastgestelde ASCVD deed rosuvastatine 5 mg per dag het beter dan 6 veelgebruikte voedingssupplementen (visolie, kaneel, knoflook, kurkuma, plantensterolen en rodegistrijst) en placebo wat betreft verlaging van LDL-c. ook verlaagde het totaal cholesterol en triglyceriden meer dan de supplementen of placebo deden, en had een vergelijkbare incidentie van nadelige events.

-Onze berichtgeving is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens de AHA Scientific Sessions 2022-

Registreren

We zijn blij te zien dat je geniet van CVGK…
maar wat dacht u van een meer gepersonaliseerde ervaring?

Registreer gratis