Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Effect van voedingssupplementen op LDL-c in vergelijking met statine en placebo

Nieuws - 7 nov. 2022

Effect of Low-Dose Statin Compared With Placebo and Six Dietary Supplements on Lipid and Inflammatory Biomarkers: The SPORT Randomized Clinical Trial

Gepresenteerd tijdens de AHA Scientific Sessions 2022 door: Luke J. Laffin - Cleveland, OH, VS

Introductie en methoden

In de studie SPORT (Supplement, Placebo, or Rosuvastatin Study) werd het effect van verschillende veelgebruikte voedingssupplementen op lipiden- en ontstekingsbiomarkers onderzocht. Voor deze prospectieve, monocentrische, enkelblinde RCT werden 199 deelnemers gerandomiseerd naar 1 voedingssupplement (visolie, kaneel, knoflook, kurkuma, plantensterolen of rodegistrijst) of placebo of rosuvastatine 5 mg per dag. De inclusiecriteria waren: leeftijd 40-75 jaar, geen vastgestelde ASCVD, LDL-c-waarde van 70-189 mg/dl en 10-jaarsrisico op ASCVD van 5-20%.

Op dag 0 en 28 werden een lipidenpanel, een uitgebreid metabool panel en hs-CRP gemeten. De primaire uitkomstmaat was de procentuele verandering in de LDL-c-waarde van dag 0 tot dag 28. Secundaire uitkomstmaten waren onder meer de procentuele verandering in lipiden- en ontstekingsbiomarkers tussen aanvang van de studie en dag 28.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Bij personen met een verhoogd 10-jaarsrisico op ASCVD maar zonder vastgestelde ASCVD deed rosuvastatine 5 mg per dag het beter dan 6 veelgebruikte voedingssupplementen (visolie, kaneel, knoflook, kurkuma, plantensterolen en rodegistrijst) en placebo wat betreft verlaging van LDL-c. ook verlaagde het totaal cholesterol en triglyceriden meer dan de supplementen of placebo deden, en had een vergelijkbare incidentie van nadelige events.

-Onze berichtgeving is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens de AHA Scientific Sessions 2022-

Deel deze pagina met collega's en vrienden: