Effecten van gezuiverd EPA op CV-uitkomsten bij patiënten met coronairlijden op statinetherapie
Nieuws - 7 nov. 2022RESPECT-EPA – Randomized Trial for Evaluating Secondary Prevention Efficacy of Combination Therapy - Statin and Eicosapentaenoic Acid
Gepresenteerd op de AHA Scientific Sessions 2022 door: Dr. Hiroyuki Daida - Tokio, Japan
Introductie en methoden
De JELIS studie toonde in 2005 aan dat sterk gezuiverd eicosapentaeenzuur (EPA) een gunstig effect heeft op CV-uitkomsten bij patiënten met en zonder coronairlijden. De huidige RESPECT-EPA-studie (Randomized trial for Evaluating the Secondary Prevention Efficacy of Combination Therapy – statine and EPA) evalueerde de effecten van EPA in combinatie met statinetherapie op CV events bij Japanse patiënten met chronisch coronairlijden.
Patiënten die in aanmerking kwamen voor de open-label RCT waren 20-79 jaar oud, hadden chronische coronairlijden, gebruikten ten minste 1 maand voor inclusie statines en hadden een EPA/arachidonzuur (AA)-ratio <0,4 bij aanvang van de studie. In totaal werden 2506 patiënten 1:1 gerandomiseerd om EPA (icosapent ethyl 1800 mg/dag) plus statine of alleen statine te krijgen. De inclusieperiode was 4 jaar en de follow-upperiode was 4 jaar vanaf het einde van de inclusieperiode. Het primaire eindpunt van de RCT was een samenstelling van CV-sterfte, niet-fataal MI, niet-fataal herseninfarct, instabiele angina pectoris of revascularisatie. De secundaire eindpunten waren samengestelde coronairlijden-events, samengestelde beroerte-events en events gerelateerd aan overlijden.
Belangrijkste resultaten
- Het primaire eindpunt trad op bij 10,9% van de patiënten in de gezuiverd EPA-groep en bij 14,9% van de patiënten in de controlegroep, resulterend in een HR van 0,785 (95%BI 0,616-1,001, P=0,0547).
- Gezuiverd EPA verminderde significant het samengestelde secundaire eindpunt van plotselinge hartdood, MI, instabiele angina of coronaire revascularisatie (8,0% vs. 11,3%, HR 0,734, 95%BI 0,554-0,973, P=0,0306).
- Er waren geen verschillen in sterfte door alle oorzaken en CV sterfte tussen behandelgroepen.
- Er waren ook geen significante verschillen tussen groepen voor afzonderlijke secundaire eindpunten (MI, ischemische beroerte, hemorragische beroerte, coronaire revascularisatie en onstabiele angina waarvoor dringende ziekenhuisopname nodig was).
- Veiligheidsresultaten toonden een significante toename van gastro-intestinale stoornissen (3,4% vs. 1,2%, P<0,001) en nieuw ontstaan van atriumfibrilleren (3,1% vs. 1,6%, P=0,017) in de gezuiverd EPA-groep vergeleken met de controlegroep.
- Er werd een post-hocanalyse uitgevoerd waarbij patiënten werden uitgesloten met een EPA-verhoging vanaf baseline van >30 µg/ml in de controlegroep en van <30 µg/ml in de gezuiverd EPA-groep. De HR voor het primaire eindpunt in deze post-hocanalyse was 0,725 (95%BI 0,553-0,951, P=0,0202).
Conclusie
De open-label RCT van RESPECT-EPA toonde een niet-significante verlaging van het primaire eindpunt met gezuiverd EPA bij patiënten met chronisch coronairlijden die statinetherapie kregen. Gezuiverd EPA gaf wel een significante vermindering in het samengestelde secundaire eindpunt van plotselinge hartdood, MI, onstabiele angina of coronaire revascularisatie. Veiligheidsresultaten toonden dat het gebruik van gezuiverd EPA geassocieerd was met een significante toename van gastro-intestinale stoornissen en nieuw ontstaan van atriumfibrilleren.
-Onze berichtgeving is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens de AHA Scientific Sessions 2022-
Deel deze pagina met collega's en vrienden: