Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Mindfulness verlaagt mogelijk verhoogde bloeddruk

Nieuws - 7 nov. 2022

The Effect of Adapted Mindfulness Training in Participants With Elevated Office Blood Pressure: The Mindfulness-Based Blood Pressure Reduction (MB-BP) Randomized Clinical Trial

Gepresenteerd tijdens de AHA Scientific Sessions 2022 door: dr. Eric Loucks - Providence, RI, VS

Introductie en methoden

In de VS kampt 46% van de bevolking met hypertensie, van wie 52% ongecontroleerde hypertensie heeft. In de studie MB-BP (Mindfulness-Based Blood Pressure Reduction) werd de hypothese getest dat het volgen van een mindfulness-cursus leidt tot een klinisch significante verlaging van de systolische bloeddruk (SBD) vergeleken met verbeterde gebruikelijke zorg. In deze fase 2-RCT met parallelle groepen werden 201 deelnemers met een zonder toezicht (automatisch) gemeten verhoogde bloeddruk in de dokterspraktijk (systolisch/diastolisch ≥120/80 mmHg) gerandomiseerd in een 1:1 ratio naar het mindfulnessprogramma of verbeterde gebruikelijke zorg (controle).

In het op mindfulness gebaseerde programma werden deelnemers gedurende 8 weken getraind in mindfulnessvaardigheden (bijvoorbeeld zelfbewustzijn en emotieregulatie), die zij konden toepassen op hun omgang met bloeddrukdeterminanten zoals lichaamsbeweging en dieet. Deelnemers in de controlegroep kregen gezondheidsvoorlichtingsmateriaal over het verlagen van een hoge bloeddruk. In beide groepen ontvingen patiënten een bloeddrukmeter voor thuisgebruik, instructies voor het thuismeten van de bloeddruk en toegang tot artsen indien nodig.

De primaire uitkomstmaat was de verandering in de automatisch gemeten SBD in de dokterspraktijk na 6 maanden.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deelname aan een mindfulness-gebaseerd programma resulteerde bij personen met een automatisch gemeten verhoogde bloeddruk in de dokterspraktijk in een afname in de SBD van 4,5 mmHg na 6 maanden vergeleken met verbeterde gebruikelijke zorg.

Een eerdere meta-analyse van 344.716 deelnemers liet zien dat een verlaging van 5 mmHg zich vertaalde in een verlaging van 10% van majeure cardiovasculaire events. Dit suggereert dat de bloeddrukverlaging die wordt gezien in het op mindfulness-gebaseerd programma mogelijk klinisch relevant zou kunnen zijn.

-Onze berichtgeving is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens de AHA Scientific Sessions 2022-

Deel deze pagina met collega's en vrienden: