Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Consensusstatement over renale denervatie bij hypertensie door ESC/EAPCI

Nieuws - 22 feb. 2023

In de Eur Heart J. is recent een klinisch consensusdocument over renale denervatie bij de behandeling van hypertensie gepubliceerd door de ESC Council on Hypertension en de European Association of Percutaneous Cardiovascular Interventions (EAPCI). Dit document werd nodig geacht door de ESC Council on Hypertension en de EAPCI, omdat de meest recente ESC/ESH-richtlijn voor de behandeling van hypertensie uit 2018 dateert en geen op device-gebaseerde therapieën voor hypertensie aanbeveelt voor de routinematige behandeling van hypertensie. Sinds die tijd zijn verschillende studies over renale denervatie (waaronder gerandomiseerde, sham-gecontroleerde studies) gepubliceerd die nieuwe bewijsvoering leveren. Deze studies toonden de werkzaamheid en veiligheid aan van radiofrequentie en ultrasone renale denervatie bij een grote groep patiënten met hypertensie, waaronder resistente hypertensie.

Een groep van experts verstrekt consensusstatements voor het gebruik van renale denervatie als aanvullende behandelingsoptie voor patiënten met ongecontroleerde resistente hypertensie of voor degenen die geen antihypertensiva op lange termijn kunnen verdragen. Andere voorwaarden moeten vervuld zijn voordat renale denervatie kan worden overwogen, waaronder een gezamenlijk besluitvormingsproces, aanwezigheid van multidisciplinaire hypertensieteams, interventionisten met deskundigheid op het gebied van renale interventies en een specifieke opleiding, en het centrum moet voldoen aan gestelde eisen.

Vind de klinische consensusstatement online op Eur Hear J

Deel deze pagina met collega's en vrienden: