Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

EPD-alert verhoogt kans op voorschrijven van MRA bij HFrEF-patiënten

Nieuws - 6 mrt. 2023

Building Electronic Tools To Enhance And Reinforce CArdiovascular REcommendations For Heart Failure (BETTER CARE-HF): A Pragmatic, Cluster-randomized Trial Comparing Two Ambulatory Clinical Decision Support Tools

Gepresenteerd op de ACC.23 door: Amrita Mukhopadhyay - New York, NY, VS

Introductie en methoden

Geschat wordt dat meer dan tweederde van de patiënten die in aanmerking komen voor behandeling met MRA dit medicijn niet krijgen voorgeschreven. De BETTER CARE-HF-studie onderzocht of een alert of een inboxbericht dat via elektronische patiëntendossiers (EPD) wordt verzonden aan cardiologen die patiënten met HFrEF in een poliklinische setting zien, het voorschrijven van MRA zal verbeteren in vergelijking met gebruikelijke zorg. Het verschil tussen de alerts en inboxberichten is dat de alerts voor een enkele patiënt worden gegeven tijdens een klinisch contact, terwijl inboxberichten eenmaal per maand worden verstuurd met informatie voor meerdere patiënten tegelijk.

De driearmige, pragmatische, clustergerandomiseerde BETTER CARE-HF-studie randomiseerde 2211 patiënten in een verhouding van 1:1:1 op het niveau van de cardioloog (60 cardiologen per arm). Cardiologen ontvingen EPD-alerts (n=755 patiënten), maandelijkse inbox-berichten (n=812 patiënten) of geen interventie (n=644 patiënten). Om zogenaamde 'alert-moeheid' te voorkomen, werden er alleen alerts en berichten verzonden voor patiënten die waren geselecteerd om in aanmerking te komen voor MRA. Patiënten kwamen in aanmerking als ze ≥ 18 jaar oud waren, werden gezien in een poliklinische cardiologiepraktijk, LVEF ≤ 40% hadden, nog geen recept voor MRA hadden en geen contra-indicatie voor MRA hadden.

Het primaire eindpunt was een nieuw recept voor MRA tijdens de studieperiode van 6 maanden.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Een selectieve EPD-alert die tijdens de afspraak werd gegeven, leidde tot een 2,5x hogere kans op het voorschrijven van MRA bij HFrEF-patiënten die in aanmerking komen voor deze medicatie in een poliklinische setting.

-Onze berichtgeving is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens de ACC.23/WCC-

Deze study werd tegelijkertijd gepubliceerd in J Am Coll Cardiol.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: