Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Centraal gereguleerde geïndividualiseerde herinneringen verbeteren gebruik van hoge-intensiteit statine

Nieuws - 7 mrt. 2023

A Randomized Trial Of A Personalized Clinical Decision Support Intervention To Improve Statin Prescribing In Patients With Atherosclerotic Cardiovascular Disease (PCDS Statin)

Gepresenteerd op ACC.23/WCC door: Prof. dr. Salim Virani - Houston, TX, VS

Introductie en methoden

Het gebruik van statines, en specifiek van hoge-intensiteit statines (HIS), blijft laag bij ASCVD-patiënten, vanwege factoren als statine-geassocieerde bijwerkingen (SASE) en therapeutische inertie.

Het doel van deze studie was te onderzoeken of gepersonaliseerde herinneringen het gebruik van HIS verbeteren bij patiënten met ASCVD.

Er werd een cluster-RCT uitgevoerd waarin een interventie met herinneringen werd onderzocht. De interventie werd ontwikkeld door machine learning-algoritmen te construeren die gestructureerde en ongestructureerde data via natural language processing (NLP) gebruikten om SASE's te identificeren en door kwalitatieve interviews uit te voeren om de perspectieven van patiënten op SASE's en klinische informatiebehoeften te bepalen.

De interventie omvatte voor elke patiënt geïndividualiseerde herinneringen die 2-7 dagen voor het bezoek van de patiënt of buiten het bezoek aan de eerstelijnszorg naar hun huisarts werden gestuurd. Er werden niet meer dan 3 niet-ondertekende herinneringen naar artsen gestuurd voordat zij meer herinneringen ontvingen om waarschuwingsmoeheid te voorkomen.

Gebruikelijke zorg was toegang tot het patiëntendashboard met beoordeling van de naleving van de statinerichtlijn.

27 eerstelijnsklinieken met 36.641 patiënten werden gerandomiseerd naar interventie of gebruikelijke zorg. De studie startte augustus 2021 en eindigde november 2022.

Primaire uitkomst was pre-post verandering in HIS-gebruik, en secundaire uitkomst was verandering in statinegebruik tussen interventie- en gebruikelijke zorglocaties.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In deze multisite studie werden gestructureerde gegevens en NLP gebruikt om geïndividualiseerde informatie te verstrekken aan artsen. Deze centraal verwerkte geïndividualiseerde herinneringen aan huisartsen resulteerden in een toename van het HIS-gebruik en de therapietrouw aan statine bij patiënten met ASCVD.

De bevinden van de PCDS Statin-studie werden tegelijkertijd gepubliceerd in Circulation

Deel deze pagina met collega's en vrienden: