Zelfgerapporteerd ketodieet geassocieerd met hogere LDL-c- en apoB-waarden en verhoogd MACE
Nieuws - 7 mrt. 2023Association of a Low-carbohydrate High-fat (Ketogenic) Diet With Plasma Lipid Levels and Cardiovascular Risk in a Population-based Cohort
Gepresenteerd op het ACC.23 door: dr. Iulia Iatan - Vancouver, Canada
Introductie en methoden
Koolhydraatarme-vetrijke (low-carbohydrate high-fat, LCHF) diëten (ook wel ‘ketogene diëten’ genoemd) worden steeds populairder vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen ervan bij diverse aandoeningen, waaronder obesitas en DM. Deze diëten kunnen bij sommige mensen leiden tot hypercholesterolemie. Er zijn echter weinig gegevens over het effect van LCHF-diëten op het totale lipidenprofiel en het ASCVD-risico.
In een prospectief bevolkingscohortonderzoek werd het verband tussen de consumptie van een LCHF-dieet en zowel serumlipiden als incidentele MACE beoordeeld. Daartoe werden gegevens over onder andere serumlipiden verzameld van deelnemers in de leeftijd van 40-69 jaar uit de UK Biobank. Bij inschrijving in de biobank werd het voedingspatroon van de deelnemers beoordeeld met een zelfgerapporteerde vragenlijst over de voedselinname gedurende 24 uur. Hieruit werden 305 personen (73% vrouw) geïdentificeerd van wie het dieet voldeed aan de definitie van een LCHF-dieet (d.w.z.: dagelijkse koolhydraatconsumptie <100 g (<25% van totale dagelijkse energie) en >45% van totale dagelijkse energie uit vet). Iedere persoon die een LCHF-dieet volgde, werd op leeftijd en geslacht gematcht met personen die een standaarddieet volgden (d.w.z.: een dieet dat niet voldeed aan de LCHF-dieetcriteria; n=1220) in een verhouding van 1:4.
Incidentele MACE werd gedefinieerd als een samengestelde uitkomst van angina, MI, coronairlijden, ischemische beroerte, perifere arteriële ziekte en coronair- en carotisrevascularisatie.
Belangrijkste resultaten
- Deelnemers in de LCHF-dieetgroep hadden een hogere gemiddelde waarde van totaal cholesterol (6.08 mmol/L [1.2] vs. 5.85 mmol/L [1.1]), LDL-c (3.80 mmol/L [SD 0.9] vs. 3.64 mmol/L [0.8]), niet-HDL-c (4.46 mmol/L [1.2] vs. 4.29 mmol/L [1.0] en apoB (1.09 g/L [0.25] vs. 1.04 g/L [0.23]) vergeleken met deelnemers die zich hielden aan een standaarddieet (alle P≤0,03).
- Na een gemiddelde follow-upperiode van 11,8 jaar was het percentage patiënten met incidentele MACE groter in de LCHF-dieetgroep dan in de standaarddieetgroep (9,8% vs. 4,3%; aangepaste HR: 2,18; 95%BI: 1,39-3,43; P<0,001).
- Uit subgroepanalyses bleek dat het verhoogde MACE-risico het meest prominent was bij deelnemers die een LCHF-dieet volgden en LDL-c ≥5 mmol/l hadden in vergelijking met deelnemers op een standaarddieet met LDL ≥5 mmol/l (HR: 6,68: 95%BI: 2,62-17,09; P<0,001). Diegenen op een standaarddieet met LDL ≥5 mmol/l hadden een HR van 1.90 (0.64-5.69) voor MACE (met deelnemers op een standaarddieet en LDL <3.5 mmol/L als de referentiegroep).
Conclusie
In dit bevolkingscohort (van Britse afkomst) was zelfgerapporteerde consumptie van een LCHF-dieet geassocieerd met hogere LDL-c- en apoB-waarden en een verhoogd risico op incidentele MACE vergeleken met een standaarddieet.
- Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het ACC.23 verstrekte informatie -
Deel deze pagina met collega's en vrienden: